Pápež František vymenoval za bikupa Slováka Vladimíra Feketeho, ktorý pôsobí v Azerbajdžane

NETKY.SK • 8 December 2017, 13:01 • 2 min
Pápež František vymenoval za bikupa Slováka Vladimíra Feketeho, ktorý pôsobí v Azerbajdžane

BRATISLAVA /RÍM - Niekdajší provinciál slovenských saleziánov bude ako biskup stáť na čele Apoštolskej prefektúry Azerbajdžanu, ktorá zahŕňa celé územie tejto moslimskej postsovietskej krajiny.

slovakia

left justify in out

Po dlhoročnom pôsobení Vladimíra Feketeho na Slovensku ho pápež Benedikt XVI. dňa 5. novembra 2009 vymenoval za predstaveného katolíckej misie v Azerbajdžane. Keď bola misia v roku 2011 povýšená na Apoštolskú prefektúru Azerbajdžanu, Fekete sa stal jej prvým apoštolským prefektom. V tejto úlohe privítal v októbri 2016 v Baku na apoštolskej návšteve pápeža Františka.

 

Vladimír Fekete SDB sa narodil 11. augusta 1955 a pochádza z Chorvátskeho Grobu. Vyštudoval matematiku a geológiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, no medzitým tajne vstúpil do noviciátu rehole Saleziánov dona Bosca a 15. februára 1975 zložil prvé rehoľné sľuby. Po tajných štúdiách teológie ho 30. januára 1983 v Berlíne vysvätil za kňaza kardinál Joachim Meisner. Do roku 1989 pracoval ako geológ v Spišskej Novej Vsi a v tajnosti apoštolsky pracoval s mládežou.

Po roku 1989 zastával úlohu direktora saleziánskej komunity študentov teológie v Levoči, od roku 1993 bol šesť rokov provinciálnym vikárom slovenských saleziánov. Licenciát z teológie dosiahol na Katolíckej univerzite v Lubline v roku 1999. V období 1999 – 2005 bol provinciálom saleziánov na Slovensku, následne v rokoch 2006 – 2009 pôsobil v úlohe magistra novicov.

Menovanie Vladimíra Feketeho prišlo v deň sviatku Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorej je zasvätený jediný katolícky kostol v Azerbjdžane, kde je v celej krajine aj jediná farnosť. Tvoria ju prevažne veriaci prisťahovalci alebo zamestnanci zahraničných firiem. Farnosť je od roku 2000 zverená slovenským saleziánom, dnes tam pôsobí šesť saleziánov kňazov a dvaja saleziáni laici. V Baku majú svoje komunity aj slovenské sestry saleziánky a tiež sestry Misionárky lásky, ktoré založila sv. Matka Tereza. V máji 2002 navštívil krajinu pápež sv. Ján Pavol II. a práve po jeho návšteve bol v Baku postavený Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie, ktorý posvätili v roku 2007. Podľa pradávnej tradície ohlasoval kresťanstvo na území dnešného Azerbajdžanu apoštol sv. Bartolomej.

Agentúru SITA informoval hovorca saleziánov Rastislav Hamráček.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies