Pápež František vymenoval pre Island nového biskupa, pochádza zo Slovenska

NETKY.SK • 18 September 2015, 15:33 • 2 min
Pápež František vymenoval pre Island nového biskupa, pochádza zo Slovenska

BRATISLAVA – Svätý Otec František vymenoval dnes za nového biskupa Slováka Dávida Tencera. Nestal sa však biskupom pre niektorú zo slovenských diecéz, ale pre islandskú diecézu Reykjavík. Tencer doteraz pôsobil ako farár v jednej z farností na Islande.

slovakia

left justify in out

Dávid Tencer sa narodil 18. mája 1963 v Novej Bani na Slovensku a teologické štúdiá ukončil na Komenského univerzite v Bratislave a v seminári tejto diecézy. Za kňaza bol vysvätený 15. júna 1986, pričom bol inkardinovaný do diecézy Banská Bystrica. Následne pôsobil štyri roky ako kaplán. V roku 1990 vstúpil do slovenskej provincie kapucínov. Po noviciáte pokračoval v štúdiách v Ríme, kde v roku 1994 dosiahol licenciát z teológie, 28. augusta 1994 zložil rehoľné sľuby.


Pôsobil ako farár v Holíči a v roku 1996 bol pozvaný do Hriňovej, aby tam založil nový kláštor, ktorý sa potom stal miestom na formáciu kapucínskych postulantov. Tencer tam vykonával funkciu rektora až do roku 2002. V roku 2003 bol menovaný predstaveným kláštora v Žiline. Napokon v roku 2004 odišiel na Island, aby sa venoval misiám a priviedol tam kapucínov. Začal ako vikár v kostole Stella Maris v Reykjavíku a následne sa stal farárom v jednej z farností, kde pôsobí doteraz.


V roku 2008 Diecéza Reykjavík slávila 40 rokov svojej existencie. Biskup Reykjavíku je členom sedemčlennej biskupskej konferencie škandinávskych krajín, vrátane Dánska, Grónska, Fínska, Islandu, Nórska a Švédska. Diecéza Reykjavík je 2,5-krát rozľahlejšia ako Švajčiarsko a rozprestiera sa naprieč ostrovom na 103 000 km2 približne s 320 000 obyvateľmi. Na celom ostrove žije roztrúsených 13 000 katolíkov. Prvá evanjelizácia ostrova sa datuje do 10. storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies