Pápež František vymenoval členov Ekonomickej rady

NETKY.SK • 9 Marec 2014, 08:47 • 2 min
Pápež František vymenoval členov Ekonomickej rady

VATIKÁN - Zriadenie Ekonomickej rady je kľúčovým krokom k upevneniu existujúcich riadiacich štruktúr Svätej stolice, s cieľom zlepšiť koordináciu a dohľad nad ekonomicko-administratívnymi záležitosťami.

slovakia

left justify in out

Pápež František vymenoval včera 15 členov Ekonomickej rady, ktorá nahradí Radu kardinálov pre hospodárske a finančné otázky.

Medzi novými členmi grémia je osem kardinálov, vrátane šiestich členov bývalej rady a sedem ekonomických expertov.

Informoval o tom Vatikánsky rozhlas i tlačová agentúra APA.

Úlohou rady s päťročným mandátom bude "usmerňovanie hospodárskej správy a dozor nad administratívnymi a finančnými štruktúrami a aktivitami dikastérií Rímskej kúrie a inštitúcií spojených so Svätou stolicou a Štátom mesta Vatikán“.

Podľa sobotného vyjadrenia vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho, ktorého citoval tamojší rozhlas budú "vzťahy medzi radou a Ekonomickým sekretariátom (pod vedením austrálskeho kardinála Georga Pella) zadefinované štatútmi, v každom prípade je treba radu chápať ako orgán disponujúci úradnou mocou, teda nejde o nejaký čisto poradný orgán Ekonomického sekretariátu".

"Pôvod vymenovaných členov rady z rozličných geografických oblastí odráža" ako zdôraznil hovorca, "univerzalitu cirkvi. Zriadenie Ekonomickej rady je kľúčovým krokom k upevneniu existujúcich riadiacich štruktúr Svätej stolice, s cieľom zlepšiť koordináciu a dohľad nad ekonomicko-administratívnymi záležitosťami.“

Koordinátorom novej rady sa stal arcibiskup mníchovský, kardinál Reinhard Marx. Ďalšími členmi-kardinálmi sú arcibiskup z peruánskej Limy Jean Luis Cipriani Thorne, arcibiskup z amerického Houstonu Daniel DiNardo, arcibiskup z juhoafrického Durbanu Wilfrid Fox Napier, arcibiskup z francúzskeho Bordeaux Jean-Pierre Ricard, arcibiskup z Mexika Norberto Rivera Carrera, arcibiskup z Hongkongu John Tong Hon a generálny vikár pápeža pre Rímsku diecézu Agostino Vallini.

Laikov-hospodárskych expertov budú v rade zastupovať vicekoordinátor grémia Joseph F. X. Zahra (Malta), Jean-Baptiste de Franssu (Francúzsko), John Kyle (Kanada), Enrique Llano Cueto (Španielsko), Jochen Messemer ( Nemecko), Francesco Vermiglio (Taliansko) a George Yeo (Singapur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona