Pápež František vyjadruje hlboký zármutok nad smrťou Korca

NETKY.SK • 26 Október 2015, 14:43 • 2 min
Pápež František vyjadruje hlboký zármutok nad smrťou Korca

BRATISLAVA – Svätý Otec František vyjadruje hlboký zármutok nad smrťou kardinála Jána Chryzostoma Korca, ktorého označil za horlivého a veľkodušného pastiera, ktorý sa vo svojej dlhej cirkevnej službe prejavil ako neohrozený svedok evanjelia a odvážny obranca kresťanskej viery a práv ľudskej osoby.

slovakia

left justify in out

Pápež to napísal v liste, ktorý poslal predsedovi Konferencie biskupov Slovenska Stanislavovi Zvolenskému. Sústrastným telegramom vyjadril sústrasť s úmrtím kardinála Jána Chryzostoma Korca. „Väznený a roky hatený slobodne vykonávať svoje biskupské poslanie, nikdy sa nenechal zastrašiť, dávajúc neustále žiarivý príklad pevnosti a dôvery v Božiu prozreteľnosť, ako aj vernosti Petrovmu stolcu,“ napísal František v telegrame. Pápež vzdáva vďaku Pánovi za to, že daroval svojej Cirkvi túto vynikajúcu postavu kňaza a biskupa a pozdvihuje vrúcne modlitby k Bohu, aby prijal tohto dobrého a verného služobníka po toľkých utrpeniach do svojej večnej radosti.


Kardinál Korec zomrel v Nitre v sobotu popoludní v 92. roku života, v 77. roku rehoľného života, v 66. roku kňazstva, v 65. roku biskupskej služby, zaopatrený sviatosťami chorých. Ako emeritný biskup býval Korec až do svojho úmrtia v Nitre. Ján Chryzostom kardinál Korec bol prvým predstaviteľom slovenskej cirkevnej provincie, ktorému sa dostalo vďaka osobným kvalitám takej cti, že sa stal členom kardinálskeho kolégia. Korec sa narodil 22. januára 1924 v Bošanoch.


S kardinálom Jánom Chryzostom Korcom sa veriaci rozlúčia v sobotu 31. októbra o 11:00 v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma v Nitre. Svätej omši bude predsedať krakovský arcibiskup kardinál Stanisław Dziwisz. Následne telesné pozostatky pochovajú v dolnej lodi Katedrály - Baziliky sv. Emeráma, kde ich deň predtým a v deň pohrebu aj verejne vystavia. Klérus a ľud Nitrianskej diecézy sa rozlúči so svojím drahým pastierom vystaveným v Katedrálnej Bazilike svätého Emeráma 30. októbra v čase od 13:00 do 18:00 a 31. októbra od 8:00 do 10:30.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona