Pápež František vyjadril hlboký zármutok nad smrťou kardinála Korca

NETKY.SK • 31 Október 2015, 14:59 • 2 min
Pápež František vyjadril hlboký zármutok nad smrťou kardinála Korca

NITRA - V závere dnešnej pohrebnej omše sa s kardinálom Jánom Chryzostomom Korcom vo svojich príhovoroch rozlúčili predstavitelia cirkví, laických kresťanských spoločenstiev i politického života, ktorí zhodne ocenili jeho veľký prínos pre Slovensko.

slovakia

left justify in out

"Celým svojím životom sa stal svedkom pevnej viery v Ježiša Krista, ktorá nezostane bez odmeny," skonštatoval vo svojej reči kardinál Jozef Tomko. Hlboký zármutok nad smrťou kardinála Korca vyjadril vo svojom telegrame aj pápež František, podľa ktorého sa zosnulý kardinál vo svojej dlhej cirkevnej službe prejavil ako neohrozený svedok evanjelia a odvážny obranca kresťanskej viery a práv ľudskej osoby. "Vzdávam vďaku Pánovi za to, že daroval svojej cirkvi túto vynikajúcu postavu kňaza a biskupa a pozdvihujem vrúcne modlitby k Bohu, aby prijal tohto dobrého a verného služobníka po toľkých utrpeniach do svojej večnej radosti, pričom posielam slovenskému biskupskému zboru, kňazom, rehoľným komunitám a všetkým veriacim Nitrianskej diecézy, ktorú miloval a jej slúžil, apoštolské požehnanie ako znak kresťanskej viery a nádeje vo Vzkrieseného Pána," uvádza sa telegrame pápeža Františka, ktorý prečítal predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský.

 

Ten vo svojom príhovore poďakoval za slovenských biskupov zosnulému kardinálovi za jeho životný príklad. "Jeho pôsobenie v rámci KBS predstavuje jedinečnú službu pre duchovný život v našej vlasti. Bol duchovným otcom spoločenstva biskupov na Slovensku a my sme čerpali z jeho duchovnej sily. Jeho podnety a stanoviská hlboko vplývali na činnosť KBS. Nech ho dobrotivý Boh oslávi," povedal Zvolenský. Predseda vlády SR Robert Fico ocenil prínos Jána Chryzostoma Korca pre duchovný život na Slovensku i jeho vlastenectvo. "Som vďačný, že som mohol spoznať tohto výnimočného človeka, túto veľkú morálnu autoritu. Kardinál Korec miloval Slovensko, bol veľký vlastenec. Všetci si pamätáme na jeho pokojný hlas, keď hovoril, naše milované Slovensko, naša vlasť. Vynikajúci dobrý človek, to je asi najlepší zobrazenie toho, ako sa správal počas celej svoje životnej púte," uviedol Fico.

 

Prácu a životné dielo kardinála Korca ocenil prostredníctvom listu aj generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik a v príhovore tiež nitriansky primátor Jozef Dvonč, za duchovných Nitrianskej diecézy kňaz Jozef Varhaník i Katarína Hulmanová z Fóra kresťanských inštitúcií.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies