Pápež František vyhlásil za svätých mučeníkov z Otranta

NETKY.SK • 12 Máj 2013, 17:00 • 2 min
Pápež František vyhlásil za svätých mučeníkov z Otranta

VATIKÁN - Pápež František dnes vyhlásil za svätých stovky mučeníkov z Otranta počas svojej prvej kanonizačnej omše na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Svätorečenie sa týka viac ako 800 mučeníkov z talianskeho mesta Otranto, ktorí si radšej vybrali smrť ako by mali prestúpiť na islam. Stalo sa tak v roku 1480 po invázii vojsk Osmanskej ríše. Keď Turci vtrhli do mesta, zabili arcibiskupa a povedali obyvateľom, aby sa vzdali a konvertovali. Keď odmietli, osmanský veliteľ nariadil popraviť všetkých mužov starších ako 15 rokov, väčšinou sťatím hlavy, pripomína agentúra Reuters.

Pápež tiež vyhlásil za svätú kolumbijskú mníšku, ktorá založila misionársky rád v roku 1914 a mexickú mníšku, ktorá spoluzakladala ošetrovateľskú kongregáciu v roku 1901.

Tieto svätorečenia schválil ešte pápež Benedikt XVI. počas konzistória kardinálov, na ktorom oznámil svoju rezignáciu.

Pápež František dnes na omši uviedol, že mnoho kresťanov je v rôznych častiach sveta stále prenasledovaných za svoju vieru. Nespomenul žiadne krajiny, avšak Vatikán nedávno vyjadril obavy o osud kresťanov v oblastiach Blízkeho východu, vrátane koptských kresťanov v Egypte, uvádza Reuters.

Na záver omše sa pápež vyslovil proti interrupciám s tým, že život musí byť "rešpektovaný od momentu počatia", a vyjadril podporu talianskej skupine snažiacej sa o právnu ochranu pre embryá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona