Pápež František vyhlásil za svätého argentínskeho kňaza

NETKY.SK • 16 Október 2016, 12:56 • 2 min
Pápež František vyhlásil za svätého argentínskeho kňaza

VATIKÁN - Pápež František dnes vo Vatikáne na slávnostnej omši na Námestí sv. Petra kanonizoval ďalších siedmich svätých, medzi nimi aj kňaza zo svojej rodnej Argentíny, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

José Gabriel Brochero sa tak dnes stal prvým svätým, ktorý sa narodil i zomrel v Argentíne. Žil v rokoch 1840-1914 a bol známy ako kňaz-gaučo, keďže za svojimi veriacimi v odľahlých končinách Argentíny sa presúval jazdiac sa mulici menom Malacara. Posledné roky života bol chorý na lepru, ktorou sa nakazil medzi veriacimi.

 

František, ktorý je prvým pápežom v dejinách pochádzajúcim z Argentíny, Brochera blahorečil v roku 2013, pričom vyzdvihoval jeho skromnosť a spojenie s veriacimi, najmä s tými, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti.

 

"Nikdy nezostal zavretý na fare. Vysadol na mulicu a šiel za ľuďmi," uviedol pápež, ktorého spiritualita je podľa AP veľmi blízka tej Brocherovej. Brochero je stelesnením Františkovej predstavy o kňazovi, uviedol jeho životopisec Austen Ivereigh. "Žil jednoducho a s inými, s pastiermi dobytka a chudobnými," dodal.

 

Za svätú bola dnes vyhlásená aj francúzska karmelitánka Elisabeth de la Trinité, francúzsky mních Salomon Leclercq, zavraždený počas Francúzskej revolúcie, Mexičan José Sánchez del Rio, ktorý zomrel ako mladý chlapec, španielsky biskup Manuel González y Garciades a dvaja talianski kňazi, Lodovico Pavoni a Alfonso Maria Fusco, ktorí založili rehoľné spoločenstvá.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona