Pápež František vyhlásil rok 2015 za Rok zasväteného života, slávi sa aj na Slovensku

NETKY.SK • 9 December 2014, 09:14 • 2 min
Pápež František vyhlásil rok 2015 za Rok zasväteného života, slávi sa aj na Slovensku

BRATISLAVA - Rok zasväteného života, ktorý vyhlásil Svätý otec František na rok 2015, začali už sláviť aj rehoľníci na Slovensku. Tento špecifický rok sa začal prvou adventnou nedeľou - 30. novembra, ktorá bola zároveň začiatkom nového cirkevného roka v Rímskokatolíckej cirkvi. Rok zasväteného života bude trvať celý rok 2015 až do 1. februára 2016.

slovakia

left justify in out

Rehoľníci a rehoľníčky v SR otvorili Rok zasväteného života so svojimi biskupmi vo všetkých diecézach na Slovensku. Pripomenuli si význam svojho poslania a skutočnosť, že patriť Kristovi znamená záujem a starostlivosť o každého človeka, ktorého stretávajú.

 

Stretnutia rehoľníkov a rehoľných sestier s biskupmi sa uskutočnili napríklad v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Nitre, v bratislavskej Katedrále sv. Martina, kde sa zasväteným osobám prihovoril pomocný biskup Mons. Jozef Haľko, či v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove, kde sa konala archijerejská svätá liturgia s prešovským gréckokatolíckym arcibiskupom a metropolitom Jánom Babjakom. V Bratislavskej gréckokatolíckej eparchii otvoril Rok zasväteného života eparcha Peter Rusnák.

 

Na Slovensku pôsobí okolo 43 ženských a 29 mužských reholí, ktoré majú svojich rehoľníkov a rehoľné sestry v 446 rehoľných komunitách po celej SR. Obidve konferencie vyšších rehoľných predstavených mužských a ženských reholí spoločne vytvorili koordinačný tím pre Rok zasväteného života, ktorého vedúcou je sestra Hermana Matláková.

 

Členovia tímu budú napríklad vyrábať krátke filmy s cieľom prezentovať verejnosti, čím skutočne žijú zasvätené osoby na konkrétnej osobe rehoľníka či rehoľníčky. Budú ich zverejňovať raz do týždňa. Začala sa aj modlitbová reťaz rehoľníkov a chystajú tiež iné aktivity, o ktorých budú priebežne informovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies