AKTUALIZOVANÉ: Pápež František zanechal v Maďarsku silný odkaz!

NETKY.SK • 12 September 2021, 14:14 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Pápež František zanechal v Maďarsku silný odkaz!

BUDAPEŠŤ - Svätý Otec sa v maďarskej metropole stretol s predsedom vlády Viktorom Orbánom a prezidentom Jánosom Áderom.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 12. septembra 15:30

 

Pápež František v nedeľu na návšteve Budapešti upozornil na "hrozbu antisemitizmu" v Európe a mimo nej. Informovala agentúra AFP. "Som presvedčený, že hrozba antisemitizmu stále číha v Európe aj inde," povedal František v príhovore na stretnutí s predstaviteľmi katolíckej cirkvi a židovskej komunity Maďarska.

 

Túto hrozbu označil za "rozbušku", ktorá nesmie začať horieť. Najlepší spôsob, ako ju zneškodniť, je podľa pápeža spolupráca a podpora bratskej jednoty.

 

Rezonovala ochrana ŽP a rodiny

Pápež do Budapešti pricestoval v nedeľu ráno. V priestoroch Múzea výtvarného umenia (Szépművészeti Múzeum) predpoludním absolvoval stretnutie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

 

Spolu hovorili o úlohe cirkvi v krajine, ochrane životného prostredia a rodiny. Stretnutie sa podľa vyhlásenia Vatikánu uskutočnilo v priateľskej atmosfére a trvalo dlhšie, ako sa pôvodne očakávalo - až 40 minút.

 

"Medzi témami, o ktorých sa hovorilo, bola úloha cirkvi v krajine, záväzok k ochrane životného prostredia a ochrana a podpora rodiny," uviedol Vatikán vo vyhlásení. Orbán je zástancom tvrdej protiimigračnej politiky, ktorú pápež dlhodobo kritizuje a volá po väčšej solidarite a pomoci utečencom.

 

"Pápeža Františka som poprosil, aby nedopustil stratu kresťanského Maďarska," napísal Orbán po stretnutí na sociálnej sieti.

 

Maďarský premiér pápežovi počas návštevy daroval kópiu listu uhorského kráľa Bela IV. z 13. storočia, ktorý poslal pápežovi Inocentovi IV., píše MTI s odvolaním sa na premiérovho hovorcu Bertalana Havasiho. Belo v liste pápežovi Inocentovi oznámil, že posilní opevnenie pozdĺž Dunaja, aby sa pripravil na inváziu Mongolov.

 

František sa v priestoroch múzea stretol aj s maďarským prezidentom Jánosom Áderom, členmi konferencie katolíckych biskupov Maďarska, predstaviteľmi reformovanej cirkvi a židovskej komunity Maďarska. 

 

Silný odkaz pre Maďarsko

Pápež okrem toho v Budapešti odslúžil omšu na záver 52. medzinárodného eucharistického kongresu, na ktorej Maďarsko vyzval, aby "natiahlo svoje ruky ku každému". Nemalo by to však mať charakter obranného postoja, ktorý ich izoluje od zvyšku sveta a od potrieb iných ľudí. Omša sa uskutočnila na Námestí hrdinov (Hősök tere) v Budapešti. 

 

Organizátori na omši sa zúčastnilo 75 tisíc účastníkov. Na mieste platili protipandemické opatrenia. Na vstup však nebol potrebný test a ani očkovanie, a len malý počet účastníkov mal rúška.

 

Hlava katolíckej cirkvi priletí do Bratislavy o 15:30 hodine, kde ho privíta prezidentka Zuzana Čaputová, predseda vlády Eduard Heger a šéf parlamentu Boris Kollár. 

 

Prečítajte si tiež: Dnes na Slovensko pricestuje pápež František! Pozrite si, čo všetko absolvuje počas svojej návštevy

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies