Pápež František ukončil päťdňovú návštevu Mexika a odletel späť do Vatikánu

NETKY.SK • 18 Február 2016, 09:21 • 2 min
Pápež František ukončil päťdňovú návštevu Mexika a odletel späť do Vatikánu

CIUDAD JUARÉZ - Pápež František ukončil dnes päťdňovú návštevu Mexika a odletel späť do Vatikánu, kde ho očakávajú o 14.45 h SEČ. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Poslednou zastávkou návštevy hlavy rímskokatolíckej cirkvi v Mexiku bolo mesto Ciudad Juárez ležiace na hranici so Spojenými štátmi. Pri plote na americko-mexickej hranici sa pápež pomodlil za tisíce mexických migrantov, ktorí zahynuli pri pokuse dostať sa na americkú stranu a vyzval mocných tohto sveta, aby pred "ľudskou tragédiou, ktorou je nútená migrácia" otvorili aspoň svoje srdcia, keď už nechcú otvoriť hranice medzi štátmi.

 

Posledný deň pápežovho pobytu v Mexiku bol najsymbolickejším a politicky najodvážnejším momentom jeho cesty po tejto stredoamerickej krajine. V meste Ciudad Juárez odslúžil omšu pre státisíce veriacich, kým ďalších 30.000 ľudí sledovalo toto podujatie prostredníctvom prenosu na štadióne v texaskom meste El Paso.

 

Pápež adresoval svoj odkaz aj lídrom na sever od mexickej hranice, a to v čase vyostrujúcej sa predvolebnej kampane ohľadne imigrácie v USA. Hoci Spojené štáty priamo nevyzval, aby otvorili hranice, upozornil, že ľudia utekajúci pred brutalitou a vydieraním zo strany podsvetia vo svojej vlasti sú obeťami.

 

Pred omšou sa František zastavil pri hranici na tichú modlitbu za migrantov, ktorí zahynuli pri pokuse dostať sa do USA. Požehnal aj niekoľko stoviek ľudí na druhej strane hraničného plota.

 

Pápež v Ciudad Juárez navštívil aj miestnu väznicu. Hlava katolíckej cirkvi apelovala na odsúdených, aby pozerali s nádejou do budúcnosti a verili v pozitívnu zmenu svojich životov. Na stretnutie s pápežom vo veľkej Väznici číslo 3 prišlo približne 700 trestancov.

 

Pápež sa pred návštevou Mexika zastavil na Kube, kde sa stretol s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom. Išlo o prvé stretnutie najvyšších predstaviteľov oboch cirkví od schizmy, ktorá v 11. storočí rozdelila kresťanstvo.

 

Počas svojho prvého úplného dňa v Mexiku pápež v rámci príhovoru v prezidentskom paláci vyzval prezidenta Enriqua Peňa Nieta a ďalších členov vlády, aby sa nenechali zviesť výsadami a korupciou. V tomto duchu pokračoval pápež aj v príhovore k biskupom, ktorých vyzval, aby boli skutočnými pastiermi, a nie kariérou zaslepenými duchovnými.

 

František sa následne presunul do chudobného predmestia hlavného mesta Ecatepec de Morelos, kde odsúdil priekupníkov s dogami ako "dílerov smrti" a vyzval Mexičanov, aby sa stránili pokušenia peňazí. "S diablom sa nedá viesť rozhovor," uviedol. Podobný odkaz predniesol aj o dva dni v násilím zmietanom štáte Michoacán.

 

V ďalšom štáte Chiapas na juhu Mexika pápež odsúdil stáročia trvajúce vykorisťovanie domorodých obyvateľov. Pomodlil sa tiež pred náhrobkom kňaza, ktorý zasvätil svoju misiu ochrane pôvodných obyvateľov.

 

Pápež v Chiapase odslúžil omšu v troch miestnych jazykoch, ktorých používanie v liturgii sám schválil. Vo svojej homílii hovoril pápež o dvoch témach, ktorými sú obdiv ku kultúre pôvodných obyvateľov Ameriky a potreba ochrany jej životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies