Pápež František svätorečil šesť rádových osobností z Indie a Talianska

NETKY.SK • 23 November 2014, 14:43 • 2 min
Pápež František svätorečil šesť rádových osobností z Indie a Talianska

VATIKÁN - Pápež František svätorečil dnes vo Vatikáne šesticu osobností, dve z Indie a štyri z Talianska. Všetci kanonizovaní pôsobili v rôznych rádoch.

slovakia

left justify in out

Traja zo svätorečených žili v 19. storočí, a to biskup diecézy Vicenza Giovanni Antonio Farina (1803-1888), zakladateľ ženskej kongregácie Dcér Svätých sŕdc, indický kňaz Kuriakose Elias Chavara od Svätej rodiny (1805-1871) - priekopnícka osobnosť sýrskomalabarskej východnej katolíckej cirkvi a zakladateľ kongregácie Karmelitánov Nepoškvrnenej Panny Márie, ako aj františkánsky kňaz Ľudovít z Casorie (1814-1885), zakladateľ ženskej františkánskej kongregácie alžbetínok.
      

Ďalšími zo svätorečených  sú Amato Ronconi (1226-1292) z tretieho rádu sv. Františka, zakladateľ nemocnice pre chudobných pútnikov v Saludeciu, Nicola da Longobardi (1650-1709) z rehole Najmenších bratov sv. Františka z Pauly, tzv. minimov a karmelitánska sestra Eufrázia Eluvathingal od Božského Srdca, ktorá žila na prelome 19. a 20. storočia (1877-1952) .
      

Informoval o tom Vatikánsky rozhlas a tlačová agentúra APA.
      

Podľa rovnakých zdrojov sa dnešný slávnostný obrad uskutočnil na záver cirkevného roka a pri príležitosti blížiaceho sa otvorenia Roka rádov 30. novembra..
      

Pápež František vo svojej kázni pred desiatkami tisícok veriacich na Námestí sv. Petra vyzdvihol svätorečených ako osobnosti, ktoré venovali svoje príkladné pôsobenie chorým, starým, sociálne slabým a pútnikom. Z ich intenzívneho vzťahu k Bohu vzišla skutočná láska k blížnym, zdôraznil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies