Pápež František svätorečil Papczynského a Hesselbladovú

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 15:01 • 2 min
Pápež František svätorečil Papczynského a Hesselbladovú

VATIKÁN - Pápež František svätorečil dnes na Námestí sv. Petra poľského zakladateľa prvého tamojšieho mužského rádu Stanislawa Papczynského (1631-1701) a švédsku zdravotnú sestru Mariu Elisabeth Hesselbladovú (1870-1957).

slovakia

left justify in out

Na slávnosti nechýbal poľský prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou, delegácia švédskej vlády, ako aj vysokopostavení duchovní z oboch krajín či tisícky pútnikov.

 

Hlava katolíckej cirkvi pri tejto príležitosti vyzdvihla prístup oboch kanonizovaných k viere a životu v duchu Ježišovho učenia. Pápež ich označil za deti cirkvi, príkladných svedkov tajomstva zmŕtvychvstania.

Rodák z Pogrodzia Stanisław Papczynski bol katolíckym kňazom a zakladateľom Kongregácie Mariánskych otcov Nepoškvrneného počatia Najsvätejšej Panny Márie.

 

Pedagogicky aktívny duchovný, ktorý sa s láskou venoval chudobným, chorým a umierajúcim, bol aj autorom publikácií, uznávaným mysliteľom, teológom, spovedníkom a priekopníkom spravodlivosti. Blahorečili ho v roku 2007.

Maria Elisabeth Hesselbladová sa narodila v švédskom Faglaviku a pochádzala z evanjelickej rodiny, prestúpila však ku katolíkom.

 

Vyštudovaná zdravotná sestra, ktorá sa s rodičmi často sťahovala, stála pri zrode novej pobočky rádu brigitiek. Tento rád s jej súhlasom ukrýval v Ríme počas druhej svetovej vojny židov a prenasledovaných z politických dôvodov. V roku 2000 ju blahorečili, pred viac ako desiatimi rokmi ju in memoriam ocenili izraelským vyznamenaním Spravodlivý medzi národmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies