Pápež František skritizoval misiu Západu v Afganistane! V rozhovore omylom citoval Putina

NETKY.SK • 1 September 2021, 16:48 • 2 min
Pápež František skritizoval misiu Západu v Afganistane! V rozhovore omylom citoval Putina

MADRID - Svätý Otec si myslel, že reprodukuje slová Angely Merkelovej. Až neskôr sa dozvedel, že výrok patril ruskému prezidentovi.

slovakia

left justify in out

Pápež František kritizoval misiu Západu v Afganistane ako vonkajší pokus o zavedenie demokracie. Vypomohol si citovaním ruského prezidenta Vladimira Putina, pričom si myslel, že cituje nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. Informovala v stredu agentúra AP.

 

Pápežova kritika zaznela v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu COPE, ktorý sa uskutočnil vo Vatikáne koncom minulého týždňa. Rozhlasová stanica vo vlastníctve Konferencie biskupov Španielska odvysielala rozhovor v stredu a uviedla, že jeho obsah preveril samotný pápež.

 

Františka sa v rozhovore pýtali na politickú situáciu v Afganistane po tom, čo sa Spojené štáty a ich spojenci po 20 rokoch vojenskej operácie stiahli z krajiny, ktorú následne ovládlo hnutie Taliban.

 

Pápež povedal, že odpovie pomocou citátu od "jednej z najväčších politických osobností sveta""Je potrebné zastaviť nezodpovednú politiku vnucovania vlastných hodnôt iným a pokusy vybudovať demokraciu v iných krajinách na základe vonkajších modelov bez toho, aby sa zohľadnili historické, etnické a náboženské otázky, pričom sa úplne ignorovali tradície iných národov," povedal pápež.

 

Podľa AP však tieto slová minulý mesiac vyslovil ruský prezident Putin v prítomnosti Angely Merkelovej počas jej návštevy v Moskve. Počas schôdzky, ktorá sa konala 20. augusta, Putin ostro kritizoval Západ za jeho kroky v Afganistane a uviedol, že rýchle obsadzovanie Afganistanu Talibanom ukázalo nezmyselnosť západných pokusov presadiť vlastnú víziu demokracie.

 

Merkelová zas vyzvala Rusko, aby využilo svoje kontakty s Talibanom, aby umožnil opustiť krajinu Afgancom, ktorí pomáhali Nemecku.

 

Prečítajte si tiež: Vladimir Putin kritizuje Západ. Tvrdí, že odignoroval informácie o údajnom atentáte na bieloruského prezidenta



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona