Pápež František si v Ugande uctil pamiatku katolíckych a anglikánskych mučeníkov

NETKY.SK • 28 November 2015, 19:09 • 2 min
Pápež František si v Ugande uctil pamiatku katolíckych a anglikánskych mučeníkov

KAMPALA - Pápež František si dnes počas druhého dňa svojej návštevy v Ugande uctil pamiatku katolíckych a anglikánskych mučeníkov, ktorí boli zavraždení koncom 19. storočia na príkaz miestneho kráľa snažiaceho sa zmariť šírenie kresťanstva.

slovakia

left justify in out

 Informovala o tom agentúra DPA.

 

"Spomíname si tiež na anglikánskych mučeníkov, ktorých smrť pre Krista vydáva svedectvo ekumenizmu krvi," uviedol pápež v rámci raňajšej omše v anglikánskej svätyni Namugongo ležiacej na východe ugandskej metropoly Kampala, kde prišla o život väčšina spomedzi zmienených 22 katolíckych a 23 anglikánskych mučeníkov.

 

Na zmienenej omši sa podľa agentúry AP zúčastnilo približne 300.000 ľudí. František na nej zároveň vyzval veriacich, aby využili príklad týchto mučeníkov a stali sa vo svojej vlasti misionármi tým, že sa budú starať o "starých, chudobných, ovdovených či opustených" ľudí.

 

V rámci stretnutia s tisíckami mladých ľuďmi si pápež vypočul napríklad svedectvo bývalého detského vojaka, ktorý prekonal traumy zo zajatia a mučenia a tiež mladej ženy, ktorá sa narodila ako HIV pozitívna. Mládežníkov následne vyzval, aby nasledovali príklad týchto ľudí a tiež mučeníkov a s pomocou modlitby "negatívne premenili na pozitívne".

 

Ďalšou dnešnou zástavkou pápeža bolo katolícke charitatívne centrum. Členov cirkvi na ňom vyzval k starostlivosti o chudobných a zároveň vyslovil kritiku na adresu dnešnej kultúry, ktorá opovrhuje predovšetkým "nenarodenými, mladými a starými". Kresťania podľa jeho slov potrebujú preukázať, že ľudia sú dôležitejší než veci a, že to "kým sme je dôležitejšie než to, čo vlastníme," dodal.

 

Pápež František pricestoval do Ugandy v piatok z Kene, ktorá bola prvou jeho zástavkou v rámci takzvanej africkej cesty. Tú zakončí nedeľňajšou návštevou Stredoafrickej republiky.

 

V rámci svojej dvojdňovej návštevy Ugandy sa František stretol s tamojším prezidentom Yowerim Musevenim a tiež s prezidentom Južného Sudánu Salvom Kiirom, ktorý bol v tejto krajine na návšteve.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi uviedol, že pápež sa na piatkovej súkromnej schôdzke s Kiirom usiloval presadiť nastolenie mieru v tomto najmladšom štáte sveta, ktorý už takmer dva roky sužuje občianska vojna. Ďalšie detaily ohľadne stretnutia však verejnosti neposkytol.

 

V nedeľu pápeža očakávajú v Stredoafrickej republike, kde od roku 2013 zúri občianska vojna - proti sebe v nej stoja kresťanské a moslimské milície. Aj preto je táto časť jeho cesty po Afrike považovaná za najriskantnejšiu.

 

Františkova cesta po Afrike je už jeho 11 zahraničnou cestou od roku 2013, keď sa zhostil pápežského úradu. Afrika je domovom približne 180 miliónov katolíkov, pričom ich rady sa rozrastajú najrýchlejšie práve v tejto časti sveta, dodala DPA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona