Pápež František sa vo Vatikáne zastal Rómov

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 09:46 • 2 min
Pápež František sa vo Vatikáne zastal Rómov

VATIKÁN - Pápež František odsúdil dnes "nepriateľstvo a opovrhnutie", ktorým musia čeliť Rómovia v každodennom živote, a vyzval na väčšiu snahu o ich integráciu do "civilizovaného života". Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hlava katolíckej cirkvi hovorila bez prípravy na záver vatikánskej konferencie o hlásaní evanjelia Rómom. Pápež pripomenul aj viaceré konkrétne prípady diskriminácie.

 

"Pamätám si, ako som viackrát videl tu v Ríme, že šofér autobusu povedal pasažierom: 'Dávajte si pozor na peňaženky', keď nastupovali Rómovia. To je pohŕdavé. Možno je to pravdivé (že by si mali dávať pozor na peňaženky), ale je to pohŕdavé," povedal František.

 

V Ríme žije podľa odhadov okolo 7000 Rómov, najmä v biednych táboroch na okrajoch mesta alebo opustených budovách. Bežne sú obviňovaní z drobných trestných činov, ako sú vlámania a vreckové krádeže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies