Pápež František sa vo Vatikáne stretol s najvyšším predstaviteľom anglikánov

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 14:52 • 2 min
Pápež František sa vo Vatikáne stretol s najvyšším predstaviteľom anglikánov

VATIKÁN - Najvyšší predstaviteľ anglikánskej cirkvi, canterburský biskup Justin Welby, a najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, pápež František, na svojom stretnutí vo Vatikáne dnes prisľúbili posilnenie vzťahov medzi anglikánmi a katolíkmi.

slovakia

left justify in out

"Modlím sa, aby dnešné stretnutie poslúžilo na ešte väčšie upevnenie nášho priateľstva a splnenie nášho záväzku veľkej veci zmierenia a zjednotenia kresťanských veriacich," uviedol František. Welby poznamenal, že oba tábory veriacich "rozdeľujú záležitosti hlbokého významu", no zároveň zdôraznil, že sa modlí za "pokračovanie stretnutí členov oboch skupín zúčastňujúcich sa ekumenických rozhovorov".

 

Najvyšší predstavitelia oboch cirkví sa dohodli na posilnení spolupráce v boji proti obchodovaniu s ľuďmi a modernému otroctvu, o čom hovorili už na svojom prvom stretnutí vo Vatikáne vlani v júni.

 

Anglikánska cirkev sa odčlenila od katolíckej v 16. storočí, keď kráľ Henrich VIII. rozviazal vzťahy s Rímom, aby podporil vznik samostatnej cirkvi na Britských ostrovoch po tom, ako mu vtedajší pápež Klement VII. odmietol povoliť zrušenie platnosti sobáša so svojou prvou manželkou Katarínou Aragónskou, anglickou kráľovnou v rokoch 1509-1533.

 

Obe cirkvi v ostatnom polstoročí uskutočnili viaceré kroky na zmierenie, zostávajú však rozdelené v názoroch na mnohé podstatné záležitosti, ako je povolenie manželstiev kňazov či ženského kléru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona