Pápež František sa stretol s venezuelským prezidentom Madurom

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 17:12 • 2 min
Pápež František sa stretol s venezuelským prezidentom Madurom

VATIKÁN - Pápež František sa dnes stretol s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom prvýkrát od jeho tesného a sporného víťazstva vo voľbách, v ktorých si občania vyberali nástupcu po zosnulom lídrovi Hugovi Chávezovi. Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a DPA, ktoré citovali vyhlásenie Vatikánu.

slovakia

left justify in out

Obaja muži vo Svätej stolici diskutovali o chudobe, boji proti organizovanému zločinu a obchodovaní s drogami, ale tiež o regionálnych záležitostiach, vrátane sporu medzi Venezuelou a susednou Kolumbiou. "Rozoberali sociálnu a politickú situáciu vo Venezuele po nedávnej smrti prezidenta Huga Cháveza, o katolíckych nemocniciach a školách," uvádzalo sa napríklad vo vatikánskom vyhlásení. Maduro sa rozprával aj so štátnym sekretárom, kardinálom Tarcisiom Bertonem, ktorý je pápežovým "premiérom", a tiež s arcibiskupom Dominiquom Mambertim, ktorý je vatikánskym "ministrom zahraničných vecí".

Maduro, ktorý je v Taliansku na svojej prvej zastávke počas cesty po Európe, je nástupca vybraný priamo Chávezom, ale líder venezuelskej opozície Henrique Capriles ho obviňuje z "krádeže volieb". Tie sa uskutočnili v apríli. Venezuelská volebná komisia minulý týždeň potvrdila výsledok volieb, podľa ktorého dosiahol Maduro víťazstvo s náskokom 1,5 percenta.

František, ktorý pochádza z Argentíny a je prvým pápežom z Latinskej Ameriky, vyzval proti sebe stojace strany vo Venezuele, aby vyriešili povolebné napätie vzájomnými rokovaniami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies