AKTUALIZOVANÉ: Pápež František odovzdal mladej generácii tri dôležité posolstvá

NETKY.SK • 14 September 2021, 17:54 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Pápež František odovzdal mladej generácii tri dôležité posolstvá

KOŠICE - Pápež František prišiel v utorok popoludní na stretnutie s mládežou na košickom štadióne Lokomotíva. Po prečítaní svedectiev mladých kresťanov vystúpil Svätý Otec s príhovorom, ktorý bol zároveň živou komunikáciou s prítomnými.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 14. septemra 18:50

 

Hlava katolíckej cirkvi vo svojom príhovore aj odpovedala na otázky, ktoré mu položili mladí v závere svojich svedectiev, ktoré predniesli. Počas neho prítomným položil niekoľko otázok a mladí hlasne odpovedali. Mladej generácií odkázal, aby domov prinášali radosť.

 

img

 

Malichernosti ľudí neurobia šťastnými
Pápež František v úvode príhovoru poukázal na to, že láska je najväčším snom v živote, ale nie lacným a ľahkým. V tomto smere sú podľa neho potrebné nové oči, ktoré sa nenechajú oklamať vzhľadom. „Priatelia, nebanalizujme lásku, pretože láska nie je len emócia a cit,“ povedal. Láska podľa jeho slov ani neznamená mať všetko a hneď, ale je vernosťou, darom a zodpovednosťou. Skutočnou originalitou a revolúciou je podľa neho oslobodiť sa od kultúry provizórnosti.

Mladých Svätý Otec poprosil, aby nenechali svoje dni plynúť ako epizódy v telenovele. „Keď snívate o láske, neverte v špeciálne efekty, ale v to, že každý z vás je výnimočný. Každý je darom a môže zo života urobiť dar. Ostatní, spoločnosť, chudobní na vás čakajú. Snívajte o kráse, ktorá presahuje vzhľad,“ povedal.

 

img

 

Ďalej ich pozval, aby snívali bez strachu o založení rodiny, o dávaní života a výchove detí a prežití svojho života s iným človekom, a tiež, aby sa nehanbili za svoje slabosti. „Sny, ktoré máme, nám hovoria o živote, po ktorom túžime. Veľké sny nie sú silné auto, módne oblečenie, ani dovolenka,“ uviedol. Vystríhal tiež pred tými, ktorí predávajú ilúzie, označil ich za manipulátorov šťastia.

 

Pesimizmus je záhuba
Pápež tiež mládeži poradil, aby nezabúdali na svoje korene a nachádzali si čas na starých rodičov. Za nebezpečenstvo označil súčasný život bez koreňov aj virtuálnosť, ktorú ponúka internet. Vystríhal tiež pred „fantazírovaním v prázdne“. Mladých poprosil, aby sa nenechali ovládnuť smútkom a nestali sa pesimistami.

 

img

 

„Pesimizmus nás nakazí horkosťou a staneme sa starými, aj keď sme mladí,“ skonštatoval. V závere príhovoru vyzval všetkých na štadióne, aby sa za neho nezabudli modliť. Potom sa im po slovensky za to poďakoval. S mladými sa pomodlil Otčenáš a všetkým udelil svoje požehnanie.

 

Dojímavé svedectvá  

Na podujatí Svätého Otca privítalo viac ako 20 000 prevažne mladých ľudí, nechýbali však ani staršie generácie. Hlava katolíckej cirkvi prešla cez zaplnený štadión v papamobile, z ktorého zdravila účastníkov. Program stretnutia tvorili svedectvá mladých, dialóg so Svätým Otcom a jeho príhovor. Hymnou je skladba Zdvíhajme svet.

 

img

 

Brány štadióna otvorili pre účastníkov stretnutia už o 8:00 hodine. Dopoludnia sa konala svätá omša, ktorú celebroval kardinál Dominik Duka, pražský arcibiskup. Jeden z nasledujúcich blokov bol venovaný Anne Kolesárovej, ktorú na tomto štadióne blahorečili pred troma rokmi.

 

Stretnutie je prioritne určené pre mladých vo veku od 15 do 30 rokov, v dave však bolo aj množstvo starších ľudí. Účastníci, ktorých je približne 21 000, museli prejsť bezpečnostnými kontrolami. Na štadióne boli rozmiestnení na trávnatej ploche a v sektoroch po obvode s miestami na sedenie.

 

Pápež v utorok navštívil aj Prešov, kde odslúžil liturgiu sv. Jána Zlatoústeho, a v Košiciach sa na sídlisku Luník IX. stretol s rómskou komunitou. Z Košíc zamieri podvečer letecky späť do Bratislavy.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: Pápež František zožal obrovský potlesk pri príchode na Luník IX.!

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies