Pápež František sa rozlúčil s kontroverzným štátnym sekretárom Bertonem

NETKY.SK • 15 Október 2013, 15:07 • 2 min
Pápež František sa rozlúčil s kontroverzným štátnym sekretárom Bertonem

VATIKÁN - Pápež František sa dnes rozlúčil s vatikánskym štátnym sekretárom kardinálom Tarcisiom Bertonem, ktorý je v cirkevnom štáte považovaný za druhú najvyššie postavenú osobu. Na jeho miesto nastúpil arcibiskup Pietro Parolin.

slovakia

left justify in out

Na slávnostnej ceremónii v Apoštolskom paláci vymenoval pápež svojho nového hlavného spolupracovníka. Parolin je kariérny diplomat, ktorý pôsobil ako vyslanec Svätej stolice vo Venezuele, kým bol Bertone v úrade.

Na ceremónii sa však nový štátny sekretár osobne nezúčastnil. Pápež prítomným hosťom oznámil, že Parolin musel podstúpiť menší, ale naliehavý zákrok, keď bol na návšteve svojej rodiny v Benátsku. Podľa vyhlásenia Vatikánu potrvá niekoľko týždňov, kým začne pracovať.

Kardinál Bertone je obviňovaný z mnohých prešľapov a problémov z obdobia pontifikátu pápeža Benedikta XVI. Vrcholom bola krádež pápežových dokumentov jeho komorníkom. Pripisujú mu však aj ďalšie škandály, ako bola rehabilitácia biskupa popierajúceho holokaust alebo reakcia Vatikánu na sexuálne zneužívanie detí duchovnými, doplnila agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies