Pápež František sa počas návštevy Čile stretne s obeťami Pinochetovho režimu

NETKY.SK • 11 Január 2018, 20:40 • 2 min
Pápež František sa počas návštevy Čile stretne s obeťami Pinochetovho režimu

VATIKÁN - Pápež František sa počas svojej návštevy Čile stretne na budúci týždeň s obeťami diktatúry bývalého prezidenta Augusta Pinocheta. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters citujúc vatikánske zdroje.

slovakia

left justify in out

Hovorca tlačovej kancelárie Svätej stolice Greg Burke uviedol, že hlava katolíckej cirkvi sa stretne s "dvoma obeťami represálií zo 70. rokov". Stane sa tak na budúci štvrtok, v posledný deň pápežovho pobytu v Čilskej republike. Hovorca nespresnil totožnosť daných osôb, s ktorými sa František stretne po bohoslužbe v pobrežnom meste Iquique. Stretnutie nebolo súčasťou pôvodného programu pápeža v Čile, odkiaľ sa presunie do susedného Peru.

 

Pinochet v roku 1973 zvrhol demokraticky zvolenú vládu prezidenta Salvadora Allendeho a nastolil diktatúru, ktorá trvala do roku 1990. Zomrel v roku 2006. Jeho tajná polícia kolaborovala s režimami v Argentíne i Brazílii. Počas tohto obdobia prišlo o život alebo zmizlo približne 3000 ľudí. Tisícky ďalších vrátane súčasnej čilskej prezidentky Michelle Bacheletovej boli mučení alebo nútení odísť do exilu. Čilský súd vlani po dlhom a komplikovanom vyšetrovaní nariadil uväznenie viac než 100 bývalých členov tajnej polície Pinochetovho režimu za porušovanie ľudských práv.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona