Pápež František sa oficiálne ujal úradu rímskeho biskupa

NETKY.SK • 8 Apríl 2013, 07:16 • 2 min
Pápež František sa oficiálne ujal úradu rímskeho biskupa

VATIKÁN - Pápež František sa dnes oficiálne stal rímskym biskupom. Stalo sa tak dnes podvečer v rámci obradu v rímskej Bazilike sv. Jána z Lateránu. Obrad bol jednoduchší než tie, aké sa konali počas pontifikátov Františkových predchodcov v úrade, poznamenáva agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Aj keď František vníma svoju misiu na poste pápeža ako službu, po príchode na námestie pred bazilikou si užil oslavovanie zhromaždenými veriacimi - okrem iného aj pre to, že tam požehnal plaketu s menom obľúbeného pápeža Jána Pavla II., po ktorom je od dnešného dňa pomenovaná "piazza" pred bazilikou - časté dejisko rockových koncertov, či politických a odborárskych mítingov.

František hneď po svojom zvolení za pápeža 13. marca vyhlásil, že sa chce naplno venovať aj úradu rímskeho biskupa. Kardinál Agostino Vallini, ktorý je vikárom rímskej diecézy, dnes pre Vatikánsky rozhlas uviedol, že nástojenie na svojej úlohe rímskeho biskupa "vypovedá o tom, že (pápež) chce byť skutočným pastierom cirkvi konkrétnym konaním". 

Inštalácia pápeža do úradu rímskeho biskupa zvykla byť v minulosti pompéznou udalosťou. František sa však dnes k bočnému vchodu do Baziliky sv. Jána v Lateráne dal priviezť v jednoduchom otvorenom bielom džípe. Auto počas jazdy niekoľkokrát zastavovalo, aby pápež mohol požehnať a pobozkať malé deti, ktoré rodičia z davu podávali ochrankárom.

V homílii v lateránskej bazilike pápež vyzval ľudí, aby sa snažili pestovať v sebe trpezlivosť a lásku, keď povedal, že "tí, ktorí milujú, sú schopní chápať, dúfať, vzbudzovať dôveru, nevzdávať sa, nepáliť mosty a sú schopní odpúšťať".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona