Pápež František sa dnes dožíva 80-tich rokov

NETKY.SK • 17 December 2016, 13:23 • 2 min
Pápež František sa dnes dožíva 80-tich rokov

VATIKÁN - Pápež František sa dnes dožíva 80-tich rokov. Prostredníctvom e-mailových adries zriadených špeciálne pre túto príležitosť dostal takmer 50.000 gratulácií k svojmu jubileu, oznámili vatikánske zdroje.

slovakia

left justify in out

Blahoželania môžu byť v latinčine, taliančine, španielčine, portugalčine, angličtine, francúzštine, nemčine a poľštine. Väčšina z nich však prišla v anglickom, španielskom a talianskom jazyku. Viac než 1000 bolo i v latinčine.

 

František zároveň absolvoval spoločné raňajky s ôsmimi bezdomovcami, ktorí žijú v okolí Námestia sv. Petra vo Vatikáne, pričom od nich dostal tri kytice slnečníc, ktoré následne umiestnil vo svojej rezidencii.

 

Pri príležitosti osláv odslúžil tiež mimoriadnu omšu v jednej z vatikánskych kaplniek - spoločne s kardinálmi, ktorí žijú v Ríme. Citujúc antických básnikov a filozofov, svoj vysoký vek označil za "smäd po múdrosti".

 

Pápež však dnešný slávnostný deň hodlá stráviť štandardným pracovným programom. Stretne sa s maltským prezidentom, predsedom vatikánskej biskupskej kongregácie, biskupom zo Švajčiarska a ďalšími cirkevnými hodnostármi.

 

Narodeninové blahoželanie poslal v noci nadnes pápežovi aj odchádzajúci americký prezident Barack Obama. Hlave katolíckej cirkvi zároveň poďakoval za pomoc pri sprostredkovaní historického zblíženia USA a Kuby.

 

František je prvým mimoeurópskym pápežom po viac ako tisícročí a vôbec prvý pápež z amerického kontinentu. V poradí 266. pápežom sa Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, ako znie jeho občianske meno, stal 13. marca 2013.

Na svätopeterskom stolci vystriedal Benedikta XVI. a prijal meno František na počesť sv. Františka z Assisi. Je zároveň prvým pápežom pochádzajúcim z rádu jezuitov. Predtým slúžil ako kardinál v rodnom Buenos Aires.

 

Pápež František predstavuje kompromis medzi ľavicovou teológiou oslobodenia populárnou v Latinskej Amerike a tradicionalizmom jezuitského rádu. Je známy aj svojou kritikou kapitalizmu - globálneho ekonomického systému.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona