Pápež František prijal filmára Martina Scorseseho s rodinou

NETKY.SK • 1 December 2016, 09:01 • 2 min
Pápež František prijal filmára Martina Scorseseho s rodinou

VATIKÁN - Amerického oscarového filmára Martina Scorseseho (74) s rodinou prijal dnes vo Vatikáne pápež František.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak iba deň po rímskej projekcii filmárovej novinky Silence (Ticho) o prenasledovaní jezuitských misionárov v Japonsku v 17. storočí pred asi troma stovkami jezuitov.

 

Informovali o tom dnes svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na oficiálnu správu Svätej stolice.

 

Potomok prisťahovalcov z talianskej Sicílie sa v zámorí vypracoval medzi najväčšie režisérske osobnosti amerického filmu súčasnosti. V detstve bol režisér, ktorého preslávili okrem iného filmy z prostredia organizovaného zločinu a mafie ako Mafiáni či Gangy v New Yorku, miništrantom v katolíckom kostole.

 

Scorseseho novinka je adaptáciou románu japonského autora Šúsaku Endóa spred polstoročia.

 

Toto literárne dielo čítal i pápež František, ako informoval filmára, jeho manželku i dve dcéry pri dnešnej asi 15-minútovej audiencii, ktorú Vatikán označil za veľmi srdečnú.

 

Hlava katolíckej cirkvi sa na verejnej projekcii Scorseseho novinky nezúčastnila.

 

Pápež František, ktorému zdravotné problémy zabránili v mladosti v naplnení sna - misionárskemu pôsobeniu v službách jezuitov práve v Japonsku, venoval hosťom ružence, kým Martin Scorsese odovzdal najvyššiemu predstaviteľovi katolíckej cirkvi dva zarámované obrazy vrátane diela japonského umelca z 18. storočia a portrétu "mučeníkov Japonska".

 

Informácie priniesli tlačové agentúry AP, APA a Vatikánsky rozhlas.

 

Rodák z New Yorku má na konte Oscara za snímku Na druhej strane (2006), ale aj množstvo ďalších nominácií na toto najprestížnejšie filmárske ocenenie a viac ako stovku trofejí vrátane Zlatých glóbusov, cien BAFTA, Amerického filmového inštitútu, francúzskeho Césara či talianskeho Davida di Donatello. Medzi jeho ďalšie významné práce patria napríklad Taxikár, Zúriaci býk, kontroverzne vnímané i ostro kritizované Posledné pokušenie Krista, Kráľ komédie, Kasíno, Kundun, Letec alebo Vlk z Wall Street.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies