Pápež František pricestoval na historickú návštevu Švédska

NETKY.SK • 31 Október 2016, 16:15 • 2 min
Pápež František pricestoval na historickú návštevu Švédska

LUND/MALMO - Pápež František pricestoval dnes na návštevu Švédska, kde sa počas apoštolskej cesty zúčastní na slávnostnej ekumenickej pripomienke 500. výročia reformácie, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pápežovou návštevou vo Švédsku sa otvára rok podujatí pri príležitosti 500. výročia začiatku protestantskej reformácie. Oficiálne sa začala 31. októbra 1517, keď Martin Luther vyvesil svojich 95 téz na brány wittenberského kostola.

 

 

Františkova historická návšteva a spoločná pripomienka sú podľa DPA súčasťou snahy o prekonanie historického rozdelenia počas reformácie. Cestu považuje pápež za "dôležitú, pretože je duchovnou cestou, duchovnou v zmysle ekumenizmu". Krátko pred odchodom do Švédska zverejnil na sociálnej sieti Twitter odkaz v znení: "Prosím, modlite sa, aby moja cesta mohla prispieť k jednote všetkých kresťanov."

 

Pripomienku spoločne hostia katolícka cirkev so Svetovým luteránskym zväzom (LWF). Svetový luteránsky zväz je spoločenstvom evanjelických cirkví. Organizácia, ktorú založili v roku 1947 vo švédskom Lunde, má 145 členských cirkví združujúcich približne 74 miliónov evanjelikov v 98 krajinách.

 

Pápeža Františka privítal na letisku v Malmö švédsky premiér Stefan Löfven. Tesne pred náboženským obradom v Lunde sa František krátko stretol so švédskym kráľom Karolom XVI. Gustávom a kráľovnou Silviou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies