Pápež František pricestoval do Ankary

NETKY.SK • 28 November 2014, 14:26 • 2 min
Pápež František pricestoval do Ankary

ANKARA - Pápež František pricestoval dnes na očakávanú návštevu Turecka. Na letisku v Ankare ho privítala delegácia tureckých predstaviteľov na čele s ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušogluom. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Františka na letisku pozdravila turecká čestná stráž. Po prílete do Ankary sa jeho delegácia presunula do Atatürkovho mauzólea, kde položí veniec a stretne sa s najvyššími tureckými činiteľmi.

 

František ocenil ochotu Turecka prijímať toľko utečencov a tiež humanitárnu reakciu Ankary na "také množstvo utečencov z konfliktných zón". Pápež to povedal novinárom na krátkom stretnutí na palube lietadla.

 

František pricestoval do prevažne moslimského Turecka v čase, keď Ankara čelí náporu 1,6 milióna utečencov. Krajina na rozhraní dvoch kontinentov rieši hrozbu extrémistickej skupiny Islamský štát, ktorá obsadzuje oblasti Iraku a Sýrie na priamej hranici s Tureckom, píše AP.

 

Pred dnešnou návštevou Turecka vyzval pápež František vo štvrtok náboženských a politických vodcov, aby pozdvihli svoj hlas proti vraždám kresťanov, ktoré páchajú extrémisti z organizácie Islamský štát. V rozhovore pre izraelský denník Jediot Achronot pápež povedal, že v súčasnosti sú kresťania vystavení najhoršiemu prenasledovaniu od ranokresťanských čias.

 

Pravoslávni veriaci v Turecku vkladajú veľké nádeje do pápeža Františka, že sa počas svojej návštevy zasadí za znovuotvorenie ich seminára na výchovu kňazov. Ak by bol pápežov lobing úspešný, seminár, ktorý sa nachádza na ostrove Heybeli (v gréčtine Chalki) v Marmarskom mori neďaleko Istanbulu, bude otvorený po vyše 40 rokoch zákazu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona