Pápež František pokračuje v návšteve Kuby, presúva sa na východ

NETKY.SK • 21 September 2015, 17:25 • 2 min
Pápež František pokračuje v návšteve Kuby, presúva sa na východ

HOLGUÍN - Pápež František pokračuje dnes v deväťdňovej návšteve Kuby a USA a z Havany sa presunie na východ karibského ostrova, kde by mal podľa programu celebrovať druhú svätú omšu, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

František, prvý latinskoamerický pápež v histórii, je treťou hlavou rímskokatolíckej cirkvi, ktorá pricestovala na Kubu. Stane sa vôbec prvým pápežom absolvujúcim návštevu metropoly rovnomennej provincie Holguín, kde vyrastala dvojica bratov a prezidentov, Raúl a Fidel Castrovci.

 

 

Holguín pri príležitosti pápežovho príchodu zahalili uvítacie plagáty, transparenty a fotografie. Popri kubánskych štátnych červeno-bielo-modrých zástavách rozmiestnili v meste tiež žlto-biele vatikánske vlajky. Františka na letisku uvíta domáci detský spevácky zbor. Omšu bude celebrovať na Námestí revolúcie v centre mesta.

 

Vláda kubánskeho prezidenta Raúla Castra vkladá do 78-ročného argentínskeho pápeža Františka nádej a žiada od neho, aby sa ešte pred utorňajším odchodom do Spojených štátov odsudzujúco vyjadril na adresu stále platného amerického embarga uvaleného pred desiatkami rokov na Havanu.

Kritici miestneho režimu zasa od Františka čakajú kritiku tamojšej vlády a podporu disidentov, z ktorých niektorí dostali zákaz zúčastňovať sa na podujatiach pri príležitosti pápežovej návštevy.

 

 

Františkove vyhlásenia sa v prvých dvoch dňoch pobytu na Kube zameriavali najmä na témy súvisiace s duchovnými posolstvami. Pápež však vyzval na toleranciu rozdielnych postojov a nabádal rivalov z čias studenej vojny, aby spoločne prehĺbili zmierňovanie napätia po tohtoročnom obnovení vzájomnej diplomatickej komunikácie.

 

Pápež František pricestoval na Kubu v sobotu a v nedeľu odslúžil na Námestí revolúcie v centre kubánskej Havany omšu, na ktorej sa zišli tisíce ľudí. Polícia zabránila v účasti na omši asi 30 až 40 disidentom. Na slávnostnej bohoslužbe sa zúčastnil aj kubánsky prezident Castro, ako aj prezidentka pápežovej rodne Argentíny Cristina Fernándezová. Neskôr sa František osobne stretol s bývalým kubánskym vodcom Fidelom Castrom.

 

 

František je tretím pápežom, ktorý je na návšteve komunistickej Kuby. Pred ním tam bol v roku 1998 pápež Jána Pavol II. a v roku 2012 Benedikt XVI., Františkova návšteva sa však na rozdiel od ich koná v atmosfére optimizmu.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies