Pápež František po prvýkrát odslúži omšu v Severnom Macedónsku

NETKY.SK • 7 Máj 2019, 11:24 • 2 min
Pápež František po prvýkrát odslúži omšu v Severnom Macedónsku

SKOPJE - Počas dnešných hodín uskutočnil pápež František vôbec prvú návštevu Severného Macedónska. Na letisku v hlavnom meste krajiny Skopje ho privítali premíer krajiny Zorn Zaev spoločne s prezidentom Gjorgeom Ivanovom.

slovakia

left justify in out

V rámci trojdňovej zastávky na Balkánskom polostrove sa pápež František zastavil okrem iného aj v Severnom Macedónsku. Krajina je prevažne pravoslávna, a preto sa pápež pokúsi zlepšiť vzťahy domáceho obyvateľstva s Vatikánom. 

 

img

 

V Severnom Macedónsku sa nachádza menej než 1 % katolíkov. Krajina je tiež domovom značnej komunity albánskych moslimov, ktorí tvoria približne štvrtinu celkovej populácie. Pápež na hlavnom námestí v Skopje odslúži omšu pre 15 000 zúčastnených, medzi ktorými sa očakávajú i katolícki pútnici z okolitých krajín ako Chorvátsko či Albánsko. Následne sa pápež stretne s duchovnými lídrami pri pamätníku Matky Terezy, ktorá sa narodila páve do albánskej rodiny v Skopje, keď bolo mesto súčasťou bývalej Osmanskej ríše.

 

 

Severomacedónsky katolícky biskup Kiro Stojanov označil pápežovu návštevu za "silný impulz" pre pokračovanie krajiny v "demokratizácii spoločnosti", ako aj pre podporu spravodlivosti a rovnosti. Františkova návšteva prichádza dva dni po tom, ako si Severomacedónčania zvolili v druhom kole prezidentských volieb za novú hlavu štátu Steva Pendarovského. Krjina len pred pred niekoľkými mesiacmi zmenila názov svojej krajiny pre dlhotrvajúci spor so susedným Gréckom. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies