Pápež František odsúdil zabitie holandského jezuitského kňaza v Sýrii

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 15:34 • 2 min
Pápež František odsúdil zabitie holandského jezuitského kňaza v Sýrii

VATIKÁN - Pápež František dnes vyjadril svoj hlboký zármutok nad zavraždením 75-ročného holandského jezuitského kňaza v Sýrii a opätovne vyzval na ukončenie násilia v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Frans van der Lugt, známy aj ako páter Frans, žil v Sýrii od roku 1966, pričom dva roky predtým v susednom Libanone študoval arabčinu. Do pozornosti médií sa dostal vďaka svojmu odmietnutiu opustiť kresťanov, ktorí zostali v povstalcami držanom meste Homs, obliehanom vládnymi jednotkami.
     

Zomrel v pondelok na následky bitia a strelných rán v kláštore, v ktorom pôsobil. Podľa guvernéra provincie Homs ho zavraždili extrémisti z teroristickej skupiny al-Nusra.
     

"Jeho brutálne zabitie ma napĺňa hlbokou bolesťou a núti ma opätovne premýšľať o mnohých ďalších ľuďoch, ktorí trpia a mrú v tejto ťažko skúšanej krajine. Moja milovaná Sýria je už pridlho sužovaná krvavým konfliktom spôsobujúcom smrť a skazu," povedal František na pravidelnej týždňovej audiencii.
     

"Z celého srdca vás prosím, aby ste sa ku mne pridali v modlitbe za mier v Sýrii a celom regióne. Zároveň posielam svoju naliehavú výzvu všetkým zodpovedným v Sýrii aj medzinárodnom spoločenstve: Zložte zbrane, ukončite násilie! Už žiadna vojna, žiadne ničenie!" dodal pápež.
     

Hlava katolíckej cirkvi na záver svojho prejavu vyzvala na rešpektovanie ľudských práv v Sýrii a tiež poskytnutie humanitárnej pomoci všetkým v núdzi.
     

Sýrski kresťania tvorili pred vypuknutím občianskej vojny v roku 2011 zhruba desať percent obyvateľstva krajiny. Zvyčajne podporovali prezidenta Bašára Asada za to, že ich ochraňoval, dôsledkom čoho sú teraz napádaní jeho oponentmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies