Pápež František odcestoval do Južnej Ameriky, kde chce upozorniť na chudobu

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 16:19 • 2 min
Pápež František odcestoval do Južnej Ameriky, kde chce upozorniť na chudobu

RÍM - Pápež František dnes odcestoval na osemdňovú návštevu troch krajín svojej rodnej Latinskej Ameriky, kde sa očakáva, že k masám veriacich prehovorí o osude najchudobnejších obyvateľov kontinentu, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Jeho prvou zastávkou bude Ekvádor, kde počas štyroch dní pápež odslúži dve omše, navštívi domov pre seniorov a stretne sa s prezidentom Rafaelom Correom.


Následne ho jeho cesta zavedie v stredu do Bolívie, andskej krajiny, kde asi 15 percent populácie žije v extrémnej chudobe. Jedným z vrcholov jeho návštevy bude veľká omša v hlavnom meste Santa Cruz.


Stretne sa tiež s bolívijským prezidentom Evom Moralesom, ktorý sa považuje za socialistu a vyzýva k boji s kapitalizmom a imperializmom. V januárových voľbách získal tretí prezidentský mandát po sebe sľubujúc, že obmedzí nerovnosť v krajine. Prezident zrejme nájde súcitné ucho u pápeža, ktorý často káže proti kapitalizmu pustenému z uzdy a proti chamtivosti a vyjadril sa, že by sa mu páčilo viesť "chudobnú cirkev, pre chudobných".
Pápež ďalej navštívi notoricky známe bolívijské väzenie Palmasola s najvyššou bezpečnostnou ochranou, kde pri vzbure pred dvoma rokmi zomreli desiatky ľudí. Tamojších 5000 väzňov je často ponechaných, aby sa o seba postarali sami, napísala agentúra DPA.


V susednom Paraguaji, kam pricestuje v piatok, bude pápež slúžiť omšu a stretne sa s prezidentom krajiny. Na programe má ďalej návštevu detskej nemocnice a chudobnej štvrte Baňado Norte v hlavnom meste Asunción.
František bol až do svojho zvolenia za pápeža kardinál Jorge Mario Bergoglio z argentínskeho Buenos Aires. Je prvým pápežom z amerického kontinentu a toto je jeho prvá návšteva Južnej Ameriky v tejto funkcii.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies