Pápež František: Nemôžeme sa zmieriť s predstavou Blízkeho východu bez kresťanov

NETKY.SK • 20 Október 2014, 15:16 • 2 min
Pápež František: Nemôžeme sa zmieriť s predstavou Blízkeho východu bez kresťanov

VATIKÁN - Pápež František vyzval dnes svetové spoločenstvo na ochranu kresťanov na Blízkom východe a dodal, že je nepredstaviteľné, aby ich po 2000 rokoch niekto z tejto oblasti vytlačil, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme sa zmieriť s predstavou Blízkeho východu bez kresťanov," povedal František na mimoriadnom stretnutí s kardinálmi, známom ako konzistórium.
     

Napriek tomu, že počet kresťanov na Blízkom východe neustále klesá, v poslednom čase dochádza v dôsledku postupu islamských extrémistov z Islamského štátu (IS) v Iraku a Sýrii k prudkému nárastu počtu utečencov z tejto náboženskej menšiny.
     

"Najnovší vývoj udalostí, a to najmä v Iraku a Sýrii, je veľmi znepokojujúci. V súčasnosti čelíme fenoménu terorizmu doposiaľ nevídaných rozmerov," povedal pápež.
     

Situáciu na Blízkom východe opísal František ako "nespravodlivú" a uviedol, že takýto vývoj udalostí si vyžaduje nielen neustále modlitby, ale aj adekvátnu odpoveď zo strany medzinárodného spoločenstva.
     

Na otázku, či schvaľuje americké vzdušné útoky proti militantom z IS v Iraku, pápež v auguste odpovedal: "V takýchto prípadoch, keď dochádza k nespravodlivej agresii, môžem len povedať, že je legitímne agresora zastaviť. Podčiarkujem slovo zastaviť. Nehovorím bombardovať alebo viesť vojnu, hovorím nejakým spôsobom zastaviť. Akými prostriedkami zastaviť? To ešte treba prehodnotiť," povedal na margo militantov na Blízkom východe František.
     

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že František sa k téme kresťanských menšín na Blízkom východe vráti počas svojej návštevy Turecka, ktorá je naplánovaná na koniec novembra.
     

IS sa od júna zmocnil veľkých častí územia Iraku i susednej Sýrie a vyhlásil tam rovnomenný kalifát. Sunnitskí militanti sú pri presadzovaní svojich cieľov takí násilní, že ich za to kritizuje aj teroristická sieť al-Káida. Jedným z hlavných terčov ich násilia sú menšiny: jezídovia, kresťania, šiiti a najnovšie aj sýrski Kurdi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies