Pápež František navštívi v roku 2018 Severné Írsko

NETKY.SK • 28 November 2016, 18:12 • 2 min
Pápež František navštívi v roku 2018 Severné Írsko

VATIKÁN - Pápež František navštívi v auguste 2018 Severné Írsko. Po dnešnom stretnutí hlavy katolíckej cirkvi s írskym premiérom Endom Kennym vo Vatikáne to pre novinárov vyhlásil Kennyho námestník Martin McGuinness, ktorého cituje spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Návšteva Severného Írska, ktoré je pod britskou správou, by sa mala uskutočniť pri príležitosti Františkovej účasti na Svetovom stretnutí rodín v Dubline. Od roku 1994, keď toto podujatie vzniklo, sa na ňom totiž pápež nezúčastnil iba raz. Zamýšľanú cestu pápeža do Írska ohlásil Kenny na sociálnej sieti.

 

"Som rád, že v roku 2018 navštívi Írsko. Je dôležitým hlasom pre mladých a sociálne znevýhodnených. Hovorili sme o tom, čo by mohol podniknúť, ale to je otázkou dohovoru medzi ním a biskupmi. Ak sa rozhodne zavítať do Severného Írska, budeme mu nápomocní," napísal na Twitteri írsky premiér.

 

McGuinness si je však podľa vlastných slov istý, že František prekročí severnú hranicu Zeleného ostrova. "Pohybujem sa v týchto kruhoch už dlho a viem, ako tieto veci fungujú," vyhlásil pre tlač. Vatikán ani írska katolícka cirkev však avizovanú pápežovu cestu do krajiny bezprostredne nepotvrdili.

 

Člen severoírskeho parlamentu Alban Maginness pre rozhlasovú stanicu BBC Radio Ulster uviedol: "Pápež príde aj na Sever a protestantská cirkev ho vrelo privíta. V Severnom Írsku je už iná atmosféra, jeho prítomnosť vzbudí veľký záujem." Maginness dúfa, že pápež príde aj do Belfastu.

 

Šéfredaktor týždenníka The Irish Catholic Michael Kelly uviedol, že Severné Írsko bude nevyhnutnou súčasťou pápežovej cesty na írsky ostrov. "Ak by nebola v pláne aj návšteva Severu, pápež by zrejme neprišiel vôbec."

 

Írsko naposledy navštívil pápež Ján Pavol II. v roku 1979, do Ulsteru však nezavítal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies