Pápež František navštívi koncom apríla Egypt

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 15:50 • 2 min
Pápež František navštívi koncom apríla Egypt

RÍM - Pápež František navštívi 28. a 29. apríla Egypt. Oznámil to dnes Vatikán. Hlava katolíckej cirkvi pricestuje do hlavného mesta tejto severoafrickej krajiny na pozvanie prezidenta Abdala Fattáha Sísího, biskupov katolíckej cirkvi, koptského pápeža Tawadrosa II. a veľkého imáma káhirskej mešity al-Azhar Ahmada at-Tajíba.

slovakia

left justify in out

Cieľom apoštolskej cesty je posilnenie medzináboženského dialógu a ekumenizmu, uviedol hovorca Vatikánu Greg Burke.

 

Podrobný program návštevy Káhiry bude zverejnený v najbližších dňoch.

 

Ahmad at-Tajíb bol vo Vatikáne v máji minulého roka. Jeho stretnutie s pápežom bolo vnímané ako znovuotvorenie dôležitého komunikačného kanála medzi kresťanmi a moslimami v čase napätých vzťahov medzi mešitou Al-Azhar, považovanou za najvyššiu autoritu sunnitského islamu, a Vatikánom. Napätie bolo spôsobené v roku 2011 požiadavkou vtedajšieho pápeža Benedikta XVI. na lepšiu ochranu kresťanov v Egypte po novoročnom útoku na koptský kostol v Alexandrii, ktorý si vyžiadal 21 mŕtvych.

 

Štátnym náboženstvom v Egypte je islam. Asi desať percent z 90 miliónov Egypťanov sú koptskí pravoslávni kresťania. Menšina patrí k orientálnej pravoslávnej cirkvi, ktorej hlavou je pápež Tawadros II.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona