Pápež František navštívi 6. júna Sarajevo v Bosne a Hercegovine

NETKY.SK • 1 Február 2015, 14:49 • 2 min
Pápež František navštívi 6. júna Sarajevo v Bosne a Hercegovine

VATIKÁN - Pápež František dnes vo Vatikáne oznámil, že v júni plánuje navštíviť hlavného mesto Bosny a Hercegoviny (BaH), ktorá stále trpí následkami krvavej občianskej vojny, hoci sa skončila pred dvoma desaťročiami. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Drahí bratia a sestry, chcem vám oznámiť, že v sobotu 6. júna, ak Boh dá, pôjdem do Sarajeva," povedala hlava rímskokatolíckej cirkvi po modlitbe Anjel Pána.  
      

"Prosím vás, začnite sa už modliť, aby moja návšteva u týchto drahých ľudí poslúžila ako povzbudenie pre katolíkov, podporila dobrú vôľu a prispela k posilneniu bratstva a mieru, medzinárodného dialógu a priateľstva," uviedol najvyšší pontifex.
      

Bosna a Hercegovina - krajina etnicky rozdelená na moslimských Bosniakov, pravoslávnych Srbov a katolíckych Chorvátov - sa stále spamätáva z vojnového konfliktu z rokov 1992-1995, ktorý nasledoval po rozpade Juhoslávie. Vyžiadal si vyše 100.000 mŕtvych.
      

Posledným pápežom na návšteve tejto balkánskej krajiny bol Ján Pavol II. V roku 1997 pricestoval do Sarajeva a v roku 2003 do Banja Luky, hlavného mesta autonómnej entity Republika srbská (RS).
      

František od nástupu do pápežského úradu vo februári 2013 podnikol sedem zahraničných ciest. Navštívil už balkánsky štát Albánsko (vlani v septembri) a tento rok má v pláne absolvovať púte takisto do Spojených štátov, Ekvádora, Bolívie, Paraguaja, Stredoafrickej republiky (SAR) a Ugandy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona