Pápež František na Zelený štvrtok umyje nohy utečencom

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 21:16 • 2 min
Pápež František na Zelený štvrtok umyje nohy utečencom

VATIKÁN - Pápež František vykoná na budúci týždeň veľkonočný obrad umývania nôh v utečeneckom centre v talianskej metropole Rím. Informáciu zverejnili dnes talianska agentúra ANSA a pápežský spravodajský blog Il Sismografo, Vatikán ju však doposiaľ oficiálne nepotvrdil.

slovakia

left justify in out

Umývanie nôh je tradičný obrad, ktorý vykonávajú na veľkonočný Zelený štvrtok kňazi v katolíckych kostoloch po celom svete. Napodobňujú tak gesto Ježiša, ktorý pred poslednou večerou umyl nohy svojim 12 apoštolom.

 

Predošlí pápeži umývali nohy len duchovným vo Vatikáne, avšak František od svojho zvolenia za pápeža v roku 2013 začleňuje do tohto liturgického rituálu aj širšie skupiny ľudí.

 

V posledných troch rokoch tak už pápež umýval nohy delikventom v polepšovni, seniorom a zdravotne postihnutým v hospici či väzňom, pripomenula agentúra DPA.

 

František zároveň v januári tohto roku zrušil stáročnú cirkevnú tradíciu, ktorá zakazovala ženám účasť na tomto obrade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies