Pápež František: Na globalizáciu migrácie treba odpovedať globalizáciou lásky a spolupráce

NETKY.SK • 16 Január 2015, 12:57 • 2 min
Pápež František: Na globalizáciu migrácie treba odpovedať globalizáciou lásky a spolupráce

VATIKÁN - Cirkev bez hraníc, matka všetkých. Tak znie téma, ktorú pápež František zvolil pre 101. Svetový deň migrantov a utečencov.

slovakia

left justify in out

Z iniciatívy katolíckej cirkvi sa pripomína každú tretiu januárovú nedeľu. V roku 2015 pripadá na 18. januára. Pápež svoje posolstvo k tohtoročnému svetovému dňu signoval 3. septembra 2014 vo Vatikáne.
     

Prvýkrát Svetový deň migrantov a utečencov vyhlásil pápež Benedikt XV. v roku 1914. Začiatok jeho pontifikátu sa časovo zhodoval s vypuknutím prvej svetovej vojny. Svätý otec, nazývaný aj "pápežom pokoja", reagoval na novú situáciu vo svete tým, že v Taliansku vymenoval biskupa, ktorý mal na starosti utečencov. Nástupca svätého Petra vtedy zároveň vyjadril želanie, aby sa Svetový deň migrantov pripomínal každý rok.
     

Ježišova starostlivosť najmä o tých najzraniteľnejších a o ľudí na okraji spoločnosti nás všetkých vyzýva, aby sme sa starali o najbiednejších a aby sme jeho tvár spoznávali v prvom rade v obetiach nových foriem chudoby a otroctva. "Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma; bol som nahý a priodeli ste ma; bol som chorý a navštívili ste ma; bol som vo väzení a prišli ste ku mne" (Mt 25, 35-36) citoval pápež František Ježišove slová. Preto poslaním cirkvi, ktorá je na zemi pútničkou a matkou všetkých, je milovať Ježiša Krista, uctievať a milovať ho najmä v tých najchudobnejších a opustených, uviedol Svätý Otec v posolstve, ktorého slovenskú verziu uverejnila Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojej webovej stránke.  Medzi najchudobnejších a opustených patria bezpochyby aj migranti a utečenci, ktorí sa chcú vymaniť z ťažkých životných podmienok a nebezpečenstiev rôzneho druhu.  Práve preto téma tohtoročného Svetového dňa migrantov a utečencov znie: Cirkev bez hraníc, matka všetkých, zdôraznil pápež František.
     

Cirkev bez hraníc, matka všetkých, šíri vo svete kultúru prijatia a solidarity, v ktorej nikto nie je považovaný za neužitočného, odsunutého či odpísaného.
     

Migračné pohyby nadobudli také rozmery, že iba systematická a aktívna spolupráca, zahŕňajúca štáty i medzinárodné organizácie, bude schopná účinne ich regulovať a spravovať. V skutočnosti migrácia je pre všetkých výzvou nielen v dôsledku jej charakteru, ale aj pre „sociálne, ekonomické a kultúrne problémy, ktoré vyvoláva, i pre dramatické výzvy, pred ktoré stavia národné i medzinárodné spoločenstvá“ (Benedikt XVI., encyklika Caritas in veritate, 29. júna 2009, 62).
   

Na globalizáciu migračného javu treba odpovedať globalizáciou lásky a spolupráce, aby sa situácia migrantov stala ľudskejšou. Zároveň treba zintenzívniť úsilie na vytvorenie vhodných podmienok, ktoré zaistia postupné odstraňovanie dôvodov nútiacich celé národy, aby opustili rodnú krajinu v dôsledku vojny a biedy, pričom často jedno zapríčiňuje druhé, napísal pápež František v posolstve.
     

V solidarite voči migrantom a utečencom sa má spájať odvaha a tvorivosť, ktoré sú nevyhnutné nato, aby sa na svetovej úrovni vyvinul spravodlivejší a rovnejší ekonomicko-finančný poriadok; aby vzrástlo úsilie o mier, ktorý je nevyhnutnou podmienkou každého skutočného pokroku, konštatoval Svätý Otec.
     

Na Slovensku sa v rámci rímskokatolíckej cirkvi problematikou migrantov a utečencov zaoberá Rada pre migrantov, utečencov a pútnikov Konferencie biskupov Slovenska. Jej predsedom je Mons. Ján Orosch.
     

Problematike migrantov a utečencov sa venujú aj ďalšie dva dni: Svetový deň utečencov (20. júna) a  Medzinárodný deň migrantov (18. decembra). Ide o dni vyhlásené Organizáciou Spojených národov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona