Pápež František kritizoval odlesňovanie v prospech pestovania sóje

NETKY.SK • 9 August 2015, 11:23 • 2 min
Pápež František kritizoval odlesňovanie v prospech pestovania sóje

VATIKÁN - Pápež František skritizoval ničenie lesov za účelom pestovania sóje.

slovakia

left justify in out

Hlava katolíckej cirkvi to uviedla v rozhovore pre argentínsku rozhlasovú stanicu Radio Parroquial Virgen del Carmen vysielajúcu v chudobnej provincii Santiago del Estero na severe krajiny.

 

"Bolí ma v duši, keď vidím vyklčovanie lesov kvôli pestovaniu sóje. Potrvá tisícky rokov, kým sa zotavia. Starajme sa o lesy a vodu," uviedol pápež, pričom zopakoval svoj skorší odkaz, že otázky životného prostredia by mali mať prednosť pred finančným ziskom, informovala agentúra Reuters.

 

Celosvetovo najväčším dodávateľom sójových produktov je práve Argentína, pápežova rodná krajina. Väčšina tamojších rozľahlých pámp, ktoré boli kedysi určené na chov dobytka, je v súčasnosti využívaná na pestovanie sóje slúžiacej ako krmivo pre zvieratá a na výrobu potravín. Jej najväčším odberateľom je Čína.

 

František navštívil v júni Južnú Ameriku, kde vo svojich prejavoch odsúdil kapitalizmus, zastal sa práv chudobných ľudí a varoval pred nezvratným poškodením planéty. Vo svojej najnovšej encyklike venovanej environmentálnym záležitostiam vyzval na zmenu životného štýlu v bohatých krajinách sveta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies