Pápež František kritizoval intrigovanie a skupinky vo Vatikáne

NETKY.SK • 21 December 2017, 15:46 • 2 min
Pápež František kritizoval intrigovanie a skupinky vo Vatikáne

VATIKÁN - Ľudia pracujúci vo vatikánskej správe by mali byť lojálni k pápežovi a vyhýbať sa intrigám. Povedal im to sám pápež František v tradičnom výročnom prejave.

slovakia

left justify in out

Pápež, ktorý čelí silnému odporu voči presadzovaným administratívnym a cirkevným reformám, využil už aj v predchádzajúcich rokoch svoje výročné prejavy na kritiku korupcie a zneužívania moci vo Svätej stolici, pripomenula agentúra DPA.

 

Hlava Vatikánu v úvode svojho prejavu citovala slová vatikánskeho štátnika Xaviera de Méroda z 19. storočia: "Vykonávať reformy vo Vatikáne je ako čistiť egyptskú sfingu zubnou kefkou."

 

Predstavitelia Vatikánu musia "prekonať mentalitu šialeného a degeneratívneho intrigárčenia a skupinkárenia, ktorá je - napriek všetkým ospravedlneniam a dobrým úmyslom - v skutočnosti rakovinou vedúcou k sledovaniu vlastných záujmov", varoval pápež.

 

František pred členmi kúrie dodal, že musia existovať obojsmerné "antény", ktoré "verne vysielajú vôľu pápeža a (ich) nadriadených", ako aj odovzdávajú vonkajšie signály rímskemu biskupovi, aby mu umožnili "efektívnejšie vykonávanie povinností".

 

Pápež ďalej odsúdil "zradcov dôvery, ktorí sa nechali skorumpovať ctižiadostivosťou a márnomyseľnosťou".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies