Pápež František hľadá pravdu o správaní Pia XII. v čase holokaustu

NETKY.SK • 20 Január 2014, 12:19 • 2 min
Pápež František hľadá pravdu o správaní Pia XII. v čase holokaustu

LONDÝN - Pápež František chce otvoriť archívy vo Vatikáne s tajnými dokumentmi o pôsobení pápeža Pia XII. v čase druhej svetovej vojny, aby sa ešte pred jeho vyhlásením za svätého zoznámil s jeho postojmi počas holokaustu.

slovakia

left justify in out

Kritici Pia XII. mu vyčítajú, že zatváral oči pred vyhladením šiestich miliónov Židov v Európe. Britský denník The Sunday Times v pondelok uviedol, že argentínsky rabín a Františkov priateľ Abraham Skorka povedal, že o Piovi XII. s pápežom diskutoval počas jeho septembrového pobytu v pápežskej rezidencii v Dome svätej Marty vo Vatikáne. Bolo to prvýkrát, čo rabín a pápež žili pod jednou strechou. "Povedal to len medzi nami, no verím, že on tie archívy otvorí," povedal pre denník Skorka.

Vatikán sa zatiaľ k jeho slovám nevyjadril. Je však možné, že otvorenie archívov oznámi pápež počas cesty na Blízky východ, keď má v máji v pláne navštíviť aj Izrael. Prvý pápež, ktorý sa pomodlil v synagóge, bol Ján Pavol II. v roku 1986.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies