Pápež František: Európa vyrieši migračnú krízu bez ohrozenia svojich hodnôt

NETKY.SK • 11 Január 2016, 13:57 • 2 min
Pápež František: Európa vyrieši migračnú krízu bez ohrozenia svojich hodnôt

VATIKÁN - Pápež František dnes varoval, že súčasný masívny prílev migrantov ohrozuje európske hodnoty a tradície, starý kontinent však túto krízu dokáže vyriešiť a vyjde z jej posilnený.

slovakia

left justify in out

"Zdá sa, že súčasná vlna migrantov podkopáva základy 'humanistického ducha', ktorý Európa vždy milovala a obraňovala," uviedol pápež počas svojho každoročného prejavu k diplomatom vo Vatikáne, uvidela agentúra Reuters.

 

Pripúšťajúc, že príval migrantov najmä z Blízkeho východu a Afriky je ťažkým bremenom, hlava katolíckej cirkvi si je istá, že Európa dokáže nájsť "správnu rovnováhu medzi dvojakou morálnou zodpovednosťou - ochraňovať práva svojich občanov a zabezpečiť pomoc a prijatie migrantov".

 

František zároveň vyzval na začatie dialógu medzi krajinami pôvodu týchto migrantov, tranzitnými krajinami a štátmi, ktoré ich prijímajú. Má sa tak dosiahnuť "nové a udržateľné riešenie tohto problému", uviedol pápež.

 

Pápež vyjadril smútok z toho, že medzinárodné spoločenstvo rozlišuje medzi migrantmi utekajúcimi pred prenasledovaním a migrantmi utekajúcimi pred chudobou, doplnila agentúra AP.

 

Podľa Františka sú dejiny poznačené veľkými migračnými vlnami, pričom ľudstvo nesmie zameniť obavy o bezpečnosť za princíp rešpektovania dôstojnosti iných.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona