Pápež František: Čo bolo ukradnuté, má byť vrátené

NETKY.SK • 14 Február 2014, 18:34 • 2 min
Pápež František: Čo bolo ukradnuté, má byť vrátené

VATIKÁN/PRAHA - Pápež František sa dnes vo Vatikáne stretol s delegáciou 20 českých a moravských biskupov. Na adresu českých cirkevných inštitúcií povedal: čo je ukradnuté, má sa vrátiť. Napísal to spravodajský portál Českej televízie (ČT).

slovakia

left justify in out

Počas približne 90-minútovej schôdzky českí katolícki hodnostári na čele s kardinálom Dominikom Dukom informovali pápeža o činnosti cirkvi. Naposledy sa česká delegácia takto stretla s pápežom v roku 2005.
      

"Pápežov postoj k aktuálnym cirkevným reštitúciám bol jednoduchý a jasný: čo je ukradnuté, má sa vrátiť; to je záležitosť spravodlivosti," opísal priebeh stretnutia olomoucký arcibiskup Jan Graubner. František na českých katolíkov tiež apeloval, aby mali transparentné a zodpovedné hospodárenie a do správy majetku zapojili vonkajších expertov. "Máme byť schopní zaistiť najmä duchovné poslanie, peniaze majú len slúžiť," uviedol arcibiskup pre ČT24.
      

O rozsahu požiadaviek katolíckej cirkvi smerom k štátu biskupi s Františkom nerozprávali, uviedol Graubner. "Počíta s tým, že čo sme dohodli, je už z našej strany veľký ústupok voči štátu," konštatoval arcibiskup. "Iba akcentoval našu zodpovednosť voči ďalším generáciám," dodal. Dnešné uzatvorené rokovanie bolo prvým oficiálnym stretnutím biskupov s novým pápežom zvoleným vlani v marci.
      

Na majetkovom vyrovnaní sa zástupcovia cirkví dohodli so štátom v roku 2012, dohodu vlani "posvätil" aj český ústavný súd. Vrátený má byť nehnuteľný majetok v celkovej hodnote 75 miliárd českých korún, o ktorý cirkvi prišli za minulého režimu. Za nevydaný majetok doplatí štát počas 30 rokov približne 59 miliárd korún.
      

Diskusia s pápežom bola podľa Graubnera "veľmi neformálna" a týkala sa rozsiahlej škály tém. Stretnutie bolo "veľmi odzbrojujúce", pápež sa správal otvorene a pozorne voči každému, dodal Graubner.
      

Pápež podľa olomouckého biskupa očakáva od českých biskupov predovšetkým otvorenosť. "Musíme sa deliť s tými, ktorí sú okolo nás, o poklad, ktorý sme dostali. Aj keď sme niekedy kritizovaní za to, že sme zástancami niektorých hodnôt, treba neustúpiť," povedal.
      

Dnešné diskusie museli cirkevní hodnostári ukončiť ešte pred poludním, aby pápež stihol ďalší bod svojho programu - požehnanie tisícom katolíckych snúbencov na Námestí svätého Petra pri príležitosti dnešného sviatku svätého Valentína.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies