Pápež František apeloval na humánne zaobchádzanie s väzňami

NETKY.SK • 4 Január 2017, 17:07 • 2 min
Pápež František apeloval na humánne zaobchádzanie s väzňami

VATIKÁN - Pápež František dnes vyzval na humánne zaobchádzanie s väzňami, čím reagoval na nedávnu krvavú vzburu vo väznici štáte Amazonas na severe Brazílie, počas ktorej zahynulo 56 trestancov.

slovakia

left justify in out

Nepokoje v komplexe Anísio Jobim v meste Manaus vypukli v nedeľu večer, keď na seba začali útočiť väzni z dvoch súperiacich zločineckých gangov údajne pre spor o kontrolu nad väznicami a obchodom s drogami. Bezpečnostným zložkám sa kontrolu nad väznicou podarilo opätovne získať až v pondelok ráno.

 

Viacerým obetiam trestanci počas vzbury odťali hlavu, niektorých aj rozštvrtili. V tejto preplnenej väznici žije asi trojnásobne viac ľudí než by malo.

 

"Vyjadrujem svoju bolesť a znepokojenie z toho, čo sa stalo," povedal dnes pápež počas svojej pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne. "Modlím sa za tých, ktorí zahynuli a ich rodiny, ako aj za všetkých väzňov vo väzniciach a tiež ľudí, čo v nich pracujú. Obnovujem svoju výzvu na to, aby väznice boli miestami na prevýchovu a opätovné začlenenie do spoločnosti a podmienky, v ktorých sú väzni, by mali byť vhodné pre ľudské bytosti," dodal František.

 

Pápež František väznice počas svojich zahraničných ciest navštevuje pomerne často. Nedávno slúžil v Bazilike svätého Petra omšu pre približne 1000 trestancov, ktorým pri tejto príležitosti povolili opustiť väznicu a zúčastniť sa na bohoslužbe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona