Pápež Framtišek očakáva od rádov transparentnosť pri správe majetku

NETKY.SK • 5 August 2014, 18:45 • 2 min
Pápež Framtišek očakáva od rádov transparentnosť pri správe majetku

VATIKÁN - Pápež František očakáva od katolíckych náboženských rádov viac transparentnosti pri správe ich majetku.

slovakia

left justify in out

Rády by mali predkladať účtovné správy o narábaní s nehnuteľnosťami a iným hodnotným majetkom a tie by mali byť prísne kontrolované. Aktíva by sa mali v budúcnosti vo väčšej miere využívať na sociálne a duchovné účely, konštatuje sa v dnes zverejnených smerniciach Vatikánu k tejto problematike, uviedla tlačová agentúra APA.
     

Brazílsky kardinál Joao Braz de Aviz, prefekt Kongregácie pre spoločnosti zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, poukázal na fakt, že evanjelium je nezriedka aj pri správe majetku rádov v súčasnosti iba na druhom mieste. Rehoľníci a rehoľníčky by sa však nemali prispôsobovať prevládajúcej kapitalistickej kultúre, rozhodujúce by malo byť evanjelium.
     

"Ekonomika je prostriedkom misijnej služby cirkvi," zdôraznil kardinál. Rády by mali vypracovať niekoľkoročné plány finančnej činnosti a s uvážením pristupovať k narábaniu s nehnuteľnosťami a finančnými prostriedkami.
     

Pápež František už vlani v septembri vyzval rády, aby využívali prázdne priestory v kláštoroch na poskytnutie útočiska pre utečencov namiesto hotelového využitia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies