Pápež chce zreformovať svoj úrad

NETKY.SK • 26 November 2013, 16:45 • 2 min
Pápež chce zreformovať svoj úrad

VATIKÁN - Pápež František v utorok zverejnil dokument, v ktorom vyzýva na zreformovanie svojho úradu a vyššiu angažovanosť katolíkov pri pomoci ľuďom v núdzi.

slovakia

left justify in out

Vo svojom prvom Apoštolskom povzbudení po marcom zvolení za hlavu cirkvi uvádza, že je "otvorený návrhom" týkajúcim sa zmien v pápežských právomociach, pričom poukazuje na problém "nadmernej centralizácie". Pápež sa tak zdôveruje s vlastnou predstavou o budúcnosti cirkvi, ktorej vedenie prevzal po konzervatívnom predchodcovi Benediktovi XVI. V dokumente sa venuje aj niektorým z citlivých tém, ako je uvažované vysväcovanie žien za kňažky či umelé potraty.

"Ako rímsky biskup je mojou povinnosťou byť otvorený návrhom, ktoré môžu pomôcť urobiť výkon môjho úradu vernejším významu, aký mu chcel dať Ježiš Kristus," napísal pápež, ktorý už dávnejšie vytvoril špeciálnu radu kardinálov s úlohou radiť mu pri reformovaní cirkvi poznačenej v posledných rokoch viacerými škandálmi. František tiež zvolal na budúcu jeseň mimoriadne zasadnutie zboru biskupov, ktorí sa majú zaoberať postojom rímskokatolíckej cirkvi k otázkam rodiny. Biskupská synoda sa tak zíde tretíkrát od svojho vzniku v roku 1965. Ponechanie kňazstva výhradne pre mužov, o ktorom sa v poslednom období diskutuje, však podľa Františka "nie je otázkou na diskusiu" a takisto "nie je možné očakávať" zmenu postoja cirkvi k interrupciám. Dodáva však, že je potrebné "primerane sprevádzať ženy vo veľmi zložitých situáciách, keď sa potrat javí ako rýchle riešenie". 

Neformálnym štýlom písané Apoštolské povzbudenie obsahuje aj varovanie pred rastúcou sociálnou nerovnosťou vo svete, ktorá je "živnou pôdou pre agresiu a konflikt". V inej časti František pripomína kresťanom, že by mali medzi seba prijímať prisťahovalcov z moslimských krajín s rovnakým rešpektom, aký by si želali v krajinách s islamskou tradíciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies