Pápež chce viac teologičiek a vyzýva načúvať Božiemu ľudu

NETKY.SK • 6 December 2014, 07:22 • 2 min
Pápež chce viac teologičiek a vyzýva načúvať Božiemu ľudu

VATIKÁN - Pápež František v piatok vyzval najvýznamnejších teológov, aby načúvali, čo hovoria bežní katolíci, venovali viac pozornosti znameniam doby a neobmedzovali sa na vyhlásenia v akademickom vákuu. Uviedol to v prejave, ktorým v piatok otvoril nové, päťročné funkčné obdobie Medzinárodnej teologickej komisie.

slovakia

left justify in out

Odborné reflexie tejto 30-člennej skupiny teológov z celého sveta využíva priamo Svätá stolica. Ako podľa Vatikánskeho rozhlasu poznamenal pápež, táto služba cirkvi predpokladá nielen intelektuálnu kompetenciu, ale aj duchovné vlohy, ku ktorým František zaradil aj schopnosť načúvať.
      

Teológ je podľa pápeža predovšetkým veriacim človekom, ktorý "načúva slovám živého Boha a prijíma ich v srdci a mysli". Pápež však pripomenul, že teológ je povolaný aj "načúvať, chápať a vysvetľovať, čo všetko naša doba hovorí, a v svetle Božieho slova to posudzovať". Upozornil tiež, že teológ musí "pokorne sledovať aj prejavy viery, ktorými žije Boží ľud".
      

Pápež poukázal aj na zloženie grémia, v ktorom zasadá už aj päť žien. Podľa neho to ešte stále nestačí. "Sú ako čerešničky na torte, bolo by ich ale treba oveľa viac," dodal. "Ich prítomnosť by sa mala stať výzvou na zamyslenie sa nad rolou, ktorú ženy môžu a majú mať na poli teológie. "Cirkev totiž uznáva neodmysliteľný prínos ženy pre spoločnosť, jej senzibilitu, intuíciu a určité zvláštne schopnosti, ktoré sú obvykle vlastné skôr ženám než mužom," vyhlásil pápež.
      

Dodal, že s potešením sleduje, ako mnohé ženy predkladajú nové názory k teologickej reflexii. Uviedol, že teologičky na základe svojho ženského nadania môžu - pre dobro všetkých - odhaľovať "isté nepreskúmané aspekty bezodného Kristovho tajomstva, v ktorom sú skryté všetky poklady múdrosti a poznania".
      

Komisia zložená z teológov z celého sveta je stálym poradným orgánom vatikánskej Kongregácie pre náuku viery. Obe ustanovizne vedie kardinál Gerhard Müller, konzervatívny nemecký teológ, ktorého do funkcií vymenoval medzičasom už emeritný pápež Benedikt XVI.
      

Kongregácia je podľa agentúry AP známa napomínaním katolíckych teológov, ktorých spisy alebo učenie vybočuje z cirkevnej doktríny. Je však súčasne kritizovaná za to, že svoje závery zverejňuje bez  konzultácií s akademikmi a že im nedáva šancu brániť si svoje práce. František sa často sťažuje, že teológovia brzdia cirkev v jej poslaní evanjelizovať a spolupracovať s ďalšími kresťanskými komunitami. Práve minulý víkend, počas návštevy Turecka, pápež  označil za výzvu dneška postúpiť k plnej jednote medzi katolíkmi a časťou pravoslávneho sveta - ruskí pravoslávni v tejto otázke zatiaľ zachovávajú zdržanlivosť. 
      

"Na čo čakáme? Na teológov, aby dosiahli dohodu? Ten deň nikdy nepríde, uisťujem vás," povedal František a dodal, že je skeptický."
      

František sa vo svojich príhovoroch veľmi často zmieňuje o  "teológii na kolenách" - ide o druh teológie, ktorá nie je zameraná na pravidlá a predpisy, ale na stretnutia s veriacimi tam, kde žijú, aby im pomohla dosiahnuť svätosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies