Pápež cestou do Soulu pozdravil čínskeho prezidenta

NETKY.SK • 14 August 2014, 09:36 • 2 min
Pápež cestou do Soulu pozdravil čínskeho prezidenta

PEKING - Pápež František zaslal v noci nadnes pozdravný telegram čínskemu prezidentovi Si Ťi-pchingovi, keď cestou na návštevu Južnej Kórey prelietal ponad územie Číny.

slovakia

left justify in out

 "Pri vstupe do čínskeho vzdušného priestoru želám Vašej Excelencii a Vaším spoluobčanom všetko najlepšie a prosím o Božie požehnanie mieru a blahobytu pre Váš národ," píše sa v pápežskom telegrame. 
      

Čínske úrady zatiaľ pápežov pozdrav verejne nekomentovali ani neuviedli, či a ako naň reagovali. Zaslanie srdečne formulovaného telegramu počas preletu pápeža nad tou-ktorou krajinou je v súlade s vatikánskym diplomatickým protokolom a tento krok zvyčajne nevyvoláva pozornosť médií.
      

Pápežov srdečný pozdrav čínskemu prezidentovi má však mimoriadny význam vzhľadom na absenciu diplomatických vzťahov medzi Vatikánom a Pekingom i opakované spory okolo vymenúvania katolíckych biskupov, píše agentúra AP. 
      

Predchádzajúcu žiadosť pápeža z roku 1989 (vtedy Jána Pavla II.) o prelet nad čínskym územím vláda v Pekingu zamietla. Skutočnosť, že tak tento raz neurobila, považujú pozorovatelia za pozitívny, hoci len malý krok na ceste pri zlepšovaní vzťahov medzi Vatikánom a Pekingom. V blízkej budúcnosti však v tomto smere neočakávajú žiaden výrazný prielom.  
      

Čínska komunistická vláda prerušila oficiálne diplomatické vzťahy so Svätou stolicou v roku 1951, obe strany však vedú dialóg o riešení vzájomných sporov. Katolícka komunita v Číne je fakticky rozdelená na štátom kontrolovanú oficiálnu organizáciu a podzemnú cirkev vernú pápežovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona