Pápež Benedikt XVI. celebroval svoju poslednú verejnú omšu

NETKY.SK • 14 Február 2013, 07:48 • 2 min
Pápež Benedikt XVI. celebroval svoju poslednú verejnú omšu

Pápež Benedikt XVI. celebroval svoju poslednú verejnú omšu - Politika Davy ľudí sa včera večer rozlúčili s pápežom v Bazilike sv.

slovakia

left justify in out

img

Davy ľudí sa včera  večer rozlúčili s pápežom v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne búrlivým emocionálnym potleskom na jeho poslednej verejnej omši, ktorú celebroval na Popolcovú stredu dva dni nato, ako nečakane oznámil, že sa rozhodol odstúpiť z úradu.

"Ďakujem vám. Ale teraz sa vráťme k modlitbe," ukončil 85-ročný Benedikt XVI. niekoľkominútový potlesk, ktorý ho viditeľne dojal. Biskupi si v nezvyčajnom geste na znak rešpektu zložili z hláv mitry a zopár z nich dokonca plakalo, uviedla agentúra Reuters.

Osemdesiatpäťročný, viditeľne unavený pápež oblečený vo fialovom rúchu pomazal popolom čelá vybraným veriacim, medzi ktorými bol aj slovenský kardinál Jozef Tomko. Na omši sa zúčastnili kardináli, biskupi, mnísi aj pútnici, medzi ktorými podľa televíznych záberov boli aj Slováci.

Podľa spravodajskej stanice BBC pápež vo svojej homílii nepriamo kritizoval súčasnú rivalitu medzi duchovnými vo Vatikáne. Povedal, že tvár cirkvi zmrzačili spory a rivalita v rámci duchovenstva.

Pápež mal pôvodne počas dnešnej Popolcovej stredy, keď katolícka cirkev obradmi slávi začiatok 40-dňového pôstneho obdobia, ktoré je prípravou na Veľkú noc, celebrovať omšu v Bazilike sv. Sabíny na Aventínskom pahorku v Ríme. Vzhľadom na zmenené okolnosti a predpokladaný veľký záujem veriacich ju na poslednú chvíľu preložili do Baziliky sv. Petra, v dôsledku čoho pápež nemusel absolvovať preňho namáhavú procesiu do chrámu. 

Na dopoludňajšej generálnej audiencii pápež zopakoval dôvody, ktoré ho viedli k jeho rozhodnutiu. Uviedol, že sa rozhodol odstúpiť "slobodne a pre dobro cirkvi". Dodal, že jeho rozhodnutiu predchádzali modlitby a spytovanie si svedomia. Povedal, že si je vedomý závažnosti svojho rozhodnutia, ale zdôraznil, že si je rovnako vedomý úbytku svojich duševných a fyzických síl. 

Poďakoval sa veriacim za "všetky prejavy lásky a modlitby". Povedal, že mu pomohli najmä fyzicky v posledných dňoch, o ktorých sa vyjadril, že neboli jednoduché. Požiadal prítomných, aby sa aj naďalej modlili za pápeža i za cirkev. A vyjadril presvedčenie, že cirkev pod Kristovým vedením bude s ním v modlitbách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona