Pápež aj na tamilskom severe vyzval na zmierenie srílanskej populácie

NETKY.SK • 14 Január 2015, 16:28 • 2 min
Pápež aj na tamilskom severe vyzval na zmierenie srílanskej populácie

KOLOMBO - Pápež František zopakoval dnes výzvu na zmierenie medzi skupinami obyvateľstva na Srí Lanke počas svojej návštevy hlavného mesta Kolombo a neskôr na severe krajiny, ktorá sa pokúša prekonať následky vyše 20-ročného etnického konfliktu.

slovakia

left justify in out

Pápež viedol liturgický obrad v meste Madhu na tamilskom severe Srí Lanky, 320 kilometrov od metropoly. Obrad sa uskutočnil v 400-ročnom katolíckom kostole a zúčastnili sa na ňom prevažne príslušníci tamilskej menšiny, uviedla agentúra DPA.
     

Hoci sa 26-ročná občianska vojna medzi srílanskými väčšinovými Sinhalcami a tamilskými separatistami skončila v roku 2009, v krajine pretrváva napätie medzi Sinhalcami a menšinami.
     

Pápež vo svojej kázni zdôraznil, že "v tomto zložitom úsilí o odpustenie a nájdenie mieru je Panna Mária vždy tu, aby nás povzbudila a viedla... Rovnako ako odpustila vrahom svojho syna pri päte jeho kríža... chce teraz viesť Srílančanov k širšiemu zmiereniu tak, aby balzam Božieho odpustenia a milosti mohol priniesť skutočné uzdravenie všetkým."
     

Dopoludnia pápež František kanonizoval prvého svätca pôsobiaceho na ostrove - misionára zo 17. storočia Jozefa Vaza. Kanonizačný obrad sa uskutočnil na úvod omše pod holým nebom v srílanskej metropole Kolombo, na ktorej sa zišlo viac ako pol milióna ľudí.
     

Podľa pápeža môže nový svätec slúžiť ako príklad pre národné zmierenie a jednotu obyvateľov ostrova Cejlón, ktorý má za sebou dlhoročnú občiansku vojnu s tamilskými povstalcami (1983-2009).
     

Srílanské úrady dnes oznámili, že v krajine pri príležitosti návštevy pápeža a vyhlásenia prvého svätého z krajiny prepustili 572 väzňov, odsúdených za menej závažné trestné činy, a zmiernili tresty ďalším, informovala agentúra Retuers.
     

Pápež pricestoval na Srí Lanku v utorok. Navštívil novozvoleného srílanského prezidenta Maithripalu Sirisenu a stretol sa v Kolombe s budhistickými, hinduistickými, moslimskými a kresťanskými duchovnými.
     

Podľa sčítania obyvateľstva z roku 2012 je rímskokatolíckeho vyznania asi šesť percent z 20 miliónov obyvateľov Srí Lanky. Krajina je prevažne budhistická, ale je domovom aj pre hinduistov a moslimov.
     

Vo štvrtok odcestuje pápež na Filipíny, kde by mal zostať do pondelka. Súčasná cesta je siedmou zahraničnou cestou pápeža Františka a druhou, ktorá ho priviedla do Ázie. Vlani v auguste bol v Južnej Kórei.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies