Pápež kanonizoval nových svätcov, vrátane prvej svätice z Austrálie

NETKY.SK • 18 Október 2010, 07:54 • 2 min
Pápež kanonizoval nových svätcov, vrátane prvej svätice z Austrálie

Pápež kanonizoval nových svätcov, vrátane prvej svätice z Austrálie

slovakia

left justify in out

img

Pápež Benedikt XVI. vyhlásil dnes za svätých šesť ľudí vrátane prvej austrálskej svätej, mníšky Mary MacKillopovej, ktorá bola v 19. storočí spoluzakladateľkou rádu starajúceho sa o vzdelávanie chudobných a znevýhodnených. Ďalší noví svätci pochádzajú z Kanady, Poľska, Talianska a Španielska.
      "Nech nás priťahujú tieto žiarivé príklady, nech nás vedie ich učenie," povedal pápež v kázni. Na vatikánskom námestí sv. Petra sa na bohoslužbe zišli desaťtisíce veriacich, mnohí práve z Austrálie, z ktorej až dosiaľ nebol nikto vyhlásený za svätého.
      Ešte viac obdivovateľov MacKillopovej (1842-1909), podľa odhadu 10.000, sa zišlo pri jej hrobe v Sydney i v tamojšej katedrále. Mnohí Austrálčania strávili večer sledovaním prenosu z Vatikánu doma či vonku na veľkých obrazovkách v Sydney, v Melbourne, kde sa narodila ako dieťa prisťahovalcov zo Škótska, ako aj v mestečku Penola, kde vo svojej prvej škole učila zadarmo chudobných a aborigénov.
      Na vatikánskom námestí bolo vidno aj početné zástavy Quebecu, odkiaľ pochádzal tiež kanonizovaný kanadský brat André Bessette (1845-1937), ktorému pripisujú uzdravenie tisícov chorých ľudí, ktorí sa s ním modlili v jeho kaplnke v Montreale. Po jeho smrti mu prišiel k rakve vzdať úctu odhadovaný milión ľudí.
      Pápež okrem toho svätorečil poľského kňaza a kazateľa Stanislawa Kazimiercyzka Soltysa, talianske mníšky Giulii Salzanovú a Battistu Camillu da Varano, ako aj španielsku mníšsku Cándidu Maríu de Jesús.
      Oficiálne delegácie na omši vo Vatikáne viedli okrem iných poľský prezident Bronislaw Komorowski, austrálsky minister zahraničných vecí a expremiér Kevin Rudd, ako aj šéf kanadskej diplomacie Lawrence Cannon.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies