Papandreu: Referendum ukáže, že Grécko patrí do eurozóny

NETKY.SK • 2 November 2011, 23:27 • 2 min
Papandreu: Referendum ukáže, že Grécko patrí do eurozóny

Papandreu: Referendum ukáže, že Grécko patrí do eurozóny

slovakia

left justify in out

img

Plán Grécka uskutočniť referendum o balíku pomoci od Európskej únie jasne ukáže, že krajina patrí do eurozóny, a nepokoj na trhoch bude krátkodobý. Vyhlásil to v utorok grécky premiér Jorgos Papandreu na zasadnutí kabinetu.
"Referendum bude jasným mandátom a jasným odkazom v Grécku aj mimo neho, že naša krajina má európske smerovanie a patrí do eurozóny," uviedol Papandreu vo vyhlásení, ktoré zverejnil jeho úrad. "Nikto nebude môcť spochybňovať smerovanie Grécka v eurozóne," dodal.
Papandreu ďalej uviedol, že partneri Grécka budú podporovať grécku politiku. Vyzval tiež lídrov skupiny G20 pred ich tohtotýždňovým stretnutím vo francúzskom Cannes, aby sa dohodli na politike, ktorá "zaručí, že demokracia bude nadradená apetítu trhov".
Premiér už v pondelok 31. októbra oznámil, že Grécko usporiada referendum o novom pláne na riešenie dlhovej krízy, na ktorom sa lídri eurozóny dohodli minulý týždeň. Papandreu však neuviedol dátum ani iné podrobnosti plánovaného referenda. Dohoda z minulého týždňa počíta s novou pôžičkou pre Grécko vo výške 130 miliárd eur, ako aj s tým, že súkromní investori odpíšu z dlhu krajiny 50 percent.
"Dôverujeme našim občanom, veríme v ich úsudok, v ich rozhodnutie," povedal v pondelok Papandreu pred poslancami vládnucej strany PASOK.
Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky takmer 60 percent Grékov vníma dohodu zo summitu Európskej únie ako negatívnu alebo pravdepodobne negatívnu. Približne polovica opýtaných sa totiž domnieva, že Grécko tak príde o suverenitu, pretože bude musieť prenechať EÚ a Medzinárodnému menovému fondu (MMF) väčšiu kontrolu nad ekonomickými záležitosťami krajiny.
Iba 39 percent z celkového počtu 1009 opýtaných označilo nový záchranný balík za pozitívny alebo pravdepodobne pozitívny.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies