Papagáje sú oveľa múdrejšie, ako sme si mysleli: Štúdia ukázala, že dokážu robiť ekonomické rozhodnutia!

NETKY.SK • 31 August 2018, 12:26 • 2 min
Papagáje sú oveľa múdrejšie, ako sme si mysleli: Štúdia ukázala, že dokážu robiť ekonomické rozhodnutia!

Toto zistenie vedcov o papagájoch ara vás prekvapí.

slovakia

left justify in out

Vedci z nemeckého inštitútu Maxa Plancka sa rozhodli podrobnejšie preskúmať mentalitu papagájov ara. Ide o druh, ktorý je dlhodobo považovaný za inteligentný a učenlivý, avšak toto by ste asi nečakali. Ako sa ukázalo, tieto vtáky sú schopné uvažovať ekonomicky.

 

Odborníci testovali deväť ara zelených, osem ara kanind, osem ara šedolícich a osem papagájov šedých. Týmto vtákom ponúkli žetóny rôznych hodnôt, ktoré si papagáje mohli zameniť za jedlo. Tie s nižšou hodnotou im zabezpečili suché zrno kukurice, no tie s vyššou obľúbené vlašské orechy. Keď následne zvieratá dostali na výber medzi jednotlivými žetónmi, prezieravo siahali po tých s vyššou hodnotou, aby sa dostali k lepšiemu jedlu. Vedúci štúdie Auguste von Bayern na základe toho konštatoval, že papagáje sú schopné robiť prekvapivo rafinované rozhodnutia.

 

Nakoľko je výskyt týchto vtákov v prírode veľmi raritný, je náročné zistiť, či je podobné správanie súčasťou aj ich prirodzeného života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies